Moulis-en-Médoc
Moulis-en-Médoc is met ongeveer 600 hectare de kleinste en de oudste AOC, opgericht in 1938, van de Médoc. Het is een abnormaliteit in het grotere plaatje van de Médoc. Alle overige grote dorpen, op Listrac na, liggen in lijn zuid-noord aan het estuarium van de Gironde. Moulis ligt net iets ten noordwesten van Margaux, even een kwartiertje rijden inland. Moulis heeft zijn afgelegen locatie ter harte en ten goede genomen. De bodem en het microklimaat is anders en daardoor heeft Moulis een differentiërende eigen identiteit opgebouwd. De wijn in Moulis heeft een typerende diepte met rustieker zwart fruit en umami–achtige kruidigheid soms aangezet door een groter aandeel petit verdot. Belangrijkste druivenras blijft cabernet sauvignon en merlot daar vlak achteraan. Ondanks de veel gebruikte petit verdot, is wijn uit Moulis eerder op dronk dan uit bijvoorbeeld Pauillac of Saint-Estèphe. Ergens tussen de 7 en 10 jaar bereiken het gros van de kwaliteitswijnen hun piek. Wellicht heeft het te maken met de verschillende kalksteenplateau´s die zich in de AOC bevinden. Of de intentie waarmee de wijnen minder voor extreme ouderdom worden vervaardigd. Het imago van Moulis zit al geruime tijd in de lift. De naam en faam van Moulis is grotendeels op conto van Château Chasse-Spleen en Poujeaux te schrijven.
Château Mauvesin Barton
Het areaal van 55 hectare van Mauvesin Barton dicteert een opvallende voorkeur voor merlot, 54% van aanplant. Veel van de bodem is namelijk kleiige gravel. Ook cabernet franc voelt zich hier goed, 11% van de aanplant. Het andere deel is fijne gravel en grof zand. Hier voelt cabernet sauvignon, 35% van de aanplant, zich het beste. Château Mauvesin Barton is nu volledig duurzaam, HVE gecertificeerd.
Het landgoed en kasteel is sinds 2011 in eigendom van de fameuze Barton familie van Château Langoa Barton en Château Léoville Barton, grote namen in Saint-Julien. De Bartons zijn een van de weinige families die sinds 1855 eigenaar zijn gebleven van deze twee top châteaux. Het wijnmaken is in handen van Mélanie Barton-Sartorius, technisch directeur en een nieuwe generatie binnen de familie. Ze is een van de zeldzame vrouwelijke oenoloog-eigenaren onder de top châteaux van Bordeaux. Ze werkt samen met Bruno Petit en met toeziend oog en advies van oenoloog Éric Boissenot.
Château Mauvesin Barton heeft een grote wijnmakerij met een oppervlakte van 630m2. Het omvat 24 temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten van verschillende volumes. Zo kan de oogst perceel per perceel gevinifieerd worden. Dit zorgt voor veel vrijheid in keuzes voor het maken van de uiteindelijke blend vlak voor het bottelen. De wijnen karakteriseren zich door extreme precisie en zijn daardoor aromatisch en open. De wijn, vooral de Grand Vin, combineert kracht met finesse.
Le Grand Vin
Blend van 59% cabernet sauvignon, 35% merlot en 6% cabernet franc. Eerst een strenge kwaliteitscontrole op een sorteertafel. Daarna fermentatie en maceratie in open stalen tanks. Daarna een 12 tot 15 maanden rijping in Frans barriques waarvan 30% nieuw. De barriques liggen op een grond van gravel om de vochtigheid te reguleren. Absolute top wijn in een klassiek jasje met veel nuances: aardbeien, zwarte bes, roggebrood, vanille, grafiet en leer.