AOC Pessac-Léognan
Met zijn 14 Crus Classés vertegenwoordigt deze sub-appellatie alle geclassificeerde wijnen uit de Graves-regio. Pessac-Léognan staat synoniem voor kwaliteit en traditie, met als boegbeeld het wereldberoemde Château Haut-Brion, een icoon van prestige en vakmanschap.
Pessac-Léognan is een jonge AOC, opgericht in 1987. Daarvoor werd de wijn gebotteld onder het grotere AOC Graves (Franse voor een grindachtige bodem). Graves is een van de oudste wijngebieden van Bordeaux, met wortels die teruggaan tot de Romeinse tijd. De oprichting van de AOC Pessac-Léognan was grotendeels te danken aan André Lurton, een van de meest invloedrijke wijnmakers van de regio.
De wijngaarden van Pessac-Léognan liggen ten zuiden van Bordeaux, in het oosten grenzend aan de Garonne-rivier. De rivier verzacht de vorst, terwijl de bossen in het westen als natuurlijke windbarrière tegen de Atlantische oceaan dienen. De glooiende heuvels van de regio zijn bedekt met een mozaïek van kiezels, keien en grind, afzettingen die de Garonne zo’n 200 miljoen jaar geleden heeft achtergelaten.
Pessac-Léognan, en het grotere Graves zijn de enige gebieden in Bordeaux waar rode- en witte wijn van wereldklasse vandaan komen. Rode wijnen worden gemaakt van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot, witte van sauvignon blanc en sémillon.
Château Haut-Bergey
Haut-Bergey is een chateau in Pessac-Léognan. Blikvanger is het idyllische kasteel. Sinds 1991 is Sylvaine Garcin-Cathiard eigenaar. Sylvaine is de zus van Daniel Cathiard van Smith Haut Lafitte, praktisch om de hoek. Sinds 2014 wordt het landgoed gerund door haar zoon, Paul Garcin. Het is de enige biodynamische producent in de AOC. Biodyvin en demeter gecertificeerd.
Chateau Haut-Bergey Pessac-Léognan 2013
De 2013 is al gemaakt volgens de regelen der biodynamie. 2013 is voor witte Bordeaux een groots jaar. Rijping sur lie in tank.
De wijn is geconcentreerd en hartig met aroma’s van mirabellen, salie en boenwas.




