Duurzaam

Château Meyney Saint-Esthèphe 2019

 39,00 (Incl Tax)

Château Meyney Saint-Esthèphe 2019

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: SAINTE011 Categorieën: , Tags: , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Saint-Estèphe

Saint-Estèphe in de Haut-Médoc is de meest noordelijke van de grote vier. Ten zuiden is Pauillac, in het noorden nog een klein plukje Haut-Médoc. Saint-Estèphe ligt pal aan de Gironde, die in de zomer hitte tempert en in de winter kou. De bodem bevat meer klei dan die van Pauillac. Klei verkoelt en houdt water vast en dat is in warme en droge zomers – dat zijn er steeds meer – een voordeel. Wijnen uit Saint-Estèphe stonden tot in de jaren 1980 bekend om hun stevige tannines, waardoor de wijnen lang moesten rijpen voordat zij op dronk waren. Door meer merlot aan te planten is de kwaliteit enorm verbeterd. Merlot doet het erg goed op klei en geeft sowieso zachtere tannines. Waar de grote wijnen van Pauillac voor 90% uit cabernet sauvignon en 10% uit merlot bestaan, is de verhouding in een goede Saint-Estèphe vaak 65% cabernet sauvignon, 35% merlot.

De hoge heren in Saint-Estèphe zijn de 2e Grands Crus Montrose and Cos d’Estournel. Cos valt ook op door pagodes die oprichter en India-reiziger Gaspard d’Estournel in de jaren 1810 heeft laten bouwen. Saint-Estèphe huist ook een aantal niet gekwalificeerde chateaux op hoog niveau, zoals Meyney, Phélan Ségur en Ormez de Pez.

Cabernet Sauvignon  

De Médoc lijkt een land geschapen voor cabernet sauvignon die aan deze plek zijn wereldfaam te danken heeft. De belangrijkste elementen in terroir variabelen zijn klimaat en bodemtype. De Médoc heeft een bodem die rijk is aan kiezels. Kiezels zorgen voor een goede drainage en een sneldrogende bodem. Daarna is de bodem in staat weer snel op te warmen, zeer belangrijk voor cabernet in Bordeaux!  Verder is het klimaat in Bordeaux perfect voor cabernet sauvignon omdat de druif net aan rijp wordt. Als het heter zou zijn zou het groeiseizoen te kort worden om hoge kwaliteit en aromatisch complexe druiven te oogsten, ook zal de wijn alcoholisch en vermoeid smaken. Als het te koel is zullen de druiven nooit volledig rijp worden en dat resulteert in een groene, vegetale en bittere wijn. Halverwege de 20ste eeuw waren er nog weleens jaargangen waar cabernet eigenlijk net niet rijp werd, nu met het opwarmende klimaat zijn er relatief veel meer top jaren in de Bordeaux. Verder is cabernet sauvignon goed resistent tegen een grote variëteit aan ziektes en bacteriën en gedijt daardoor beter in wat vochtigere plekken zoals de maritiem sterk beïnvloedde Médoc.   

Château Meyney 

Dit is een van de oudste landgoederen van de Médoc, gebouwd in 1662. Het landgoed behoorde meerdere generaties toe aan de familie Luetkens en werd vervolgens in 1919 overgenomen door de heer Désiré Cordier. In 2004 verwierf CA Grands Crus, een dochteronderneming van de Groupe Crédit Agricole, Château Meyney. Vastberaden om deze uitstekende cru naar de top van het potentieel te brengen. Voor het gehele landgoed is een verbeterplan opgesteld. Het wordt vandaag de dag begeleid door Anne Le Naour, de technisch directeur, en de adviseur-oenoloog, Hubert de Bouärd. 

Prachtig gelegen op een heuvel met uitzicht op de monding van de Gironde, ligt het château in het midden van een wijngaardblok van 51 hectare. Een aantal wijngaarden ligt zelfs direct aan de riviermonding. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 tot 40 jaar, verdeeld over 65% cabernet sauvignon, 25% merlot en 10% petit verdot. De wijngaard is geplant op Garonne-grind. Net als bij Pétrus ligt een laag blauwe klei van ongeveer 3 meter dik op een diepte van 2,6 meter onder het oppervlak. Deze opmerkelijke natuurlijke factoren geven de wijn een uitzonderlijke rijkdom zonder zwaar te zijn. 

Le Grand Vin

Alles met de hand geoogst, selectie in de wijngaard en daarna nogmaals in de kelder met behulp van een high-tech optische sorteermachine. De jonge stokken zijn gewijd aan de tweede wijn: Prieur de Meyney. Een koude pre-fermentatie maceratie van een paar dagen waarna de fermentatie begint. Maceratie (schilweking) duurt ongeveer nog 30 dagen na het eind van de fermentatie. Deels malolactische fermentatie in nieuw hout. Rijping op eikenhout tussen 18 en 24 maanden, afhankelijk van het jaar. Elk jaar wordt 40% van de eikenhouten vaten vernieuwd.  

Extra informatie
Kleur

Mousserend

Druif

, ,

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Duurzaam

Château Meyney Saint-Esthèphe 2019
Château Meyney Saint-Esthèphe 2019

Op voorraad