AOC Pessac-Léognan
Met zijn 14 Crus Classés vertegenwoordigt deze sub-appellatie alle geclassificeerde wijnen uit de Graves-regio. Pessac-Léognan staat synoniem voor kwaliteit en traditie, met als boegbeeld het wereldberoemde Château Haut-Brion, een icoon van prestige en vakmanschap.
Pessac-Léognan is een jonge AOC, opgericht in 1987. Daarvoor werd de wijn gebotteld onder het grotere AOC Graves (Franse voor een grindachtige bodem). Graves is een van de oudste wijngebieden van Bordeaux, met wortels die teruggaan tot de Romeinse tijd. De oprichting van de AOC Pessac-Léognan was grotendeels te danken aan André Lurton, een van de meest invloedrijke wijnmakers van de regio.
De wijngaarden van Pessac-Léognan liggen ten zuiden van Bordeaux, in het oosten grenzend aan de Garonne-rivier. De rivier verzacht de vorst, terwijl de bossen in het westen als natuurlijke windbarrière tegen de Atlantische oceaan dienen. De glooiende heuvels van de regio zijn bedekt met een mozaïek van kiezels, keien en grind, afzettingen die de Garonne zo’n 200 miljoen jaar geleden heeft achtergelaten.
Pessac-Léognan, en het grotere Graves zijn de enige gebieden in Bordeaux waar rode- en witte wijn van wereldklasse vandaan komen. Rode wijnen worden gemaakt van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot, witte van sauvignon blanc en sémillon.
Château Les Carmes Haut-Brion
Château les Carmes Haut-Brion is een historisch domein van 10,3 hectare in Pessac-Léognan, meer dan 400 jaar geleden ontstaan. Het ontleent zijn naam aan de Karmelieten, een monnikenorde die het landgoed ooit beheerde. Lange tijd was het vooral bekend als buurman van Haut-Brion en La Mission Haut-Brion, maar tegenwoordig staat het dankzij zijn unieke stijl en hoge kwaliteit volledig op zichzelf.
Door de stedelijke ligging is het domein ommuurd ter bescherming. De bodem bevat veel klei, wat samen met de beschutting zorgt voor een warmer microklimaat. Opvallend is het grote aandeel oude cabernet franc-stokken bij de chai en het château, bestemd voor de Grand Vin.
In 2010 werd het château overgenomen door projectontwikkelaar Patrice Pichet. Hij benoemde Guillaume Pouthier tot wijnmaker en directeur, waarmee een nieuw hoofdstuk begon. Guillaume introduceerde een vernieuwende aanpak met de aankoop van een kalkstenen perceel en innovatieve keldertechnieken, zoals fermentatie met veel hele trossen en infusie-extractie. Dit levert een verfijnde, Bourgondische stijl op. De wijnen rijpen op een combinatie van nieuw Frans eiken, foudres en amforen.
In 2013 werden wijnmakerij en kelders volledig vernieuwd. Designer Philippe Starck en architect Luc Arsène-Henry ontwierpen samen een futuristisch gebouw, dat lijkt op een schip op het water – een eerbetoon aan Bordeaux’ maritieme verleden.
Le C des Carmes Haut-Brion 2014
Dit is de tweede wijn van Château les Carmes Haut-Brion. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. De bodem is klei en zand met een kalksteen onderlaag. Geoogst tussen 25 september en 17 oktober 2014. De blend bestaat uit 51% merlot en 49% cabernet sauvignon. De vinificatie wijkt af van de traditie in Bordeaux. Temperatuur gecontroleerde fermentatie van 24 dagen. Een deel hele trossen zonder kneuzen van de druiven, het ontsteelde gedeelte van het fruit kneust een beetje. Een delicate maceratie van de schillen zonder heftig overpompen of hard doorslaan van de schillen. Daarna een rijping van 18 maanden op houten vaten, waarvan 20% nieuw, en 12 maanden op beton.