Saint-Émilion
Saint-Émilion is de bakermat van de wijnbouw langs de rechteroever van de Gironde. Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. In Saint-Émilion is het een fractie kouder dan in Bordeaux. Daarom vind je hier vooral merlot en cabernet franc, twee druivenrassen die wat eerder rijp zijn dan cabernet sauvignon, de kenmerkende druif van de Médoc. Het hart van Saint-Émilion is het zogenaamde plateau calcaire à astéries (kalksteen met fossiele zeesterren). Kalksteen houdt water vast en geeft deze aan de wijnranken in periodes van droogte. Jonge wijnen van deze bodem kunnen erg streng zijn, maar door ouderen op fles kunnen zeer complexe wijnen ontstaan. Meer naar het oosten en op de hellingen van het plateau bevat de bodem meer klei, wat veelal krachtige wijnen geeft.
Château Pavie
Château Pavie is een legendarische wijnproducent op het meest authentieke deel van Saint-Émilion, het kalksteen plateau. Op de beroemde ‘Pavie heuvel’, die zijn naam dankt aan Pavie perziken, staan wijnstokken sinds de 4e eeuw. Het Chateau bevindt zich aan de zuidoost kant van het dorp. Met recht het terroir wat de grootste wijnen van de appellatie produceert. Het zijn 37 hectare met een grotendeels zuidelijke expositie. Het areaal van Pavie is op te delen in 3 stukken; het lithische kalksteen op 85 meter boven de Dordogne. De heuvels, gelegen op 55 meter boven de Dordogne, een bodem met fijne bruine kalksteen. Het laagstgelegen perceel op 35 meter heeft een alluviale bruine kalksteen bodem op niet-kalkhoudende rivierzanden.
De huidige eigenaren, Gérard en Chantal Perse, kochten het landgoed in 1998. Het wijngaardbeheer en wijnmaken onderging een grote transformatie die lokaal controversieel werd ontvangen. Bijvoorbeeld de groene oogst, het wegknippen van onrijpe trossen om concentratie en kwaliteit te verhogen, was een van de technieken waar met een scheef oog naar werd gekeken. Nu doet iedereen het. Ook heeft Château Pavie in 2020 het duurzaamheid certificaat HVE ontvangen.
De Saint-Émilion classificatie van 1955 draagt de minder charmante classificering van Premier Grand Cru Classé (B) en Premier Grand Cru Classé (A). Château Pavie promoveerde een rang omhoog, naar de A-categorie in 2012. Het bevindt zich daardoor in een illuster en kort rijtje tussen Château Cheval Blanc, Château Ausone en Château Angélus. Een jaar na dit enorme succes werd de renovatie van de gebouwen door Alberto Pinto ingehuldigd.
Arômes de Pavie Saint-Émilion Grand Cru
Arômes de Pavie is de tweede wijn van Château Pavie. Sinds 2018 geproduceerd van een specifiek perceel van 11 hectare aan de oostkant van het plateau. Om de plant niet te veel druiven te laten produceren worden oude stokken gesnoeid tot zes scheuten en jonge stokken tot slechts twee. Groene oogst is belangrijk bij jongere stokken. Hand geoogst en selectie in wijngaard als in kelder. Fermentatie is spontaan, 3 weken maceratie op de schillen. De malo wordt ook op vat gedaan. Afhankelijk van het jaar 70 tot 100% nieuw eikenhout gedurende 18 tot 32 maanden. Pavie is een unieke stijl; diep gekleurd en rijk. Gevuld met mineraliteit en een puurheid alleen toebedeeld aan ’s werelds grootste wijnen. Complex met tonen als truffel, chocolade, zoethout, bossen en wilde kruiden.