Saint-Estèphe
Saint-Estèphe in de Haut-Médoc is de meest noordelijke van de grote vier. Ten zuiden is Pauillac, in het noorden nog een klein plukje Haut-Médoc. Saint-Estèphe ligt pal aan de Gironde, die in de zomer hitte tempert en in de winter kou. De bodem bevat meer klei dan die van Pauillac. Klei verkoelt en houdt water vast en dat is in warme en droge zomers – dat zijn er steeds meer – een voordeel. Wijnen uit Saint-Estèphe stonden tot in de jaren 1980 bekend om hun stevige tannines, waardoor de wijnen lang moesten rijpen voordat zij op dronk waren. Door meer merlot aan te planten is de kwaliteit enorm verbeterd. Merlot doet het erg goed op klei en geeft sowieso zachtere tannines. Waar de grote wijnen van Pauillac voor 90% uit cabernet sauvignon en 10% uit merlot bestaan, is de verhouding in een goede Saint-Estèphe vaak 65% cabernet sauvignon, 35% merlot.
De hoge heren in Saint-Estèphe zijn de 2e Grands Crus Montrose and Cos d’Estournel. Cos valt ook op door pagodes die oprichter en India-reiziger Gaspard d’Estournel in de jaren 1810 heeft laten bouwen. Saint-Estèphe huist ook een aantal niet gekwalificeerde chateaux op hoog niveau, zoals Meyney, Phélan Ségur en Ormez de Pez.
Phélan Ségur
Château Phélan Ségur werd in 1810 opgericht door de Ierse wijnhandelaar Bernard O’Phelan, oorspronkelijk onder de naam Château Ségur de Garramey. Vanaf de 20e eeuw heet het Château Phélan Ségur. Ten tijde van het beroemde Bordeaux-klassement van 1855 was het château nog te jong en onvoldoende bekend om daarin opgenomen te worden.
Sinds 2017 is Château Phélan Ségur in handen van de Belgische investeerder Philippe Van de Vyvere. Er is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in zowel wijngaarden als kelder. De wijn geldt inmiddels als de benchmark binnen Saint-Estèphe. Volgens Jane Anson (Inside Bordeaux) zou Phélan Ségur in een hedendaags klassement zonder twijfel hoog eindigen — categorie Grand Cru Classé!
De wijngaarden van 70 hectare zijn beplant met 58% cabernet sauvignon, 39% merlot, 1,5% cabernet franc en 1,5% petit verdot. De bodem bevat hier in Saint-Estèphe, naast grind meer klei. Dit geeft de wijnranken extra water in droge jaren en warmte in koude jaren. In de wijngaarden wordt gewerkt met een inventief systeem uit Zwitserland, , dat werkt op GPS. De Greenseeker helpt wijngaardmanager Stéphane Rougé enorm met het beperken van interventies; bestrijding van meeldauw en schimmels gebeurt niet meer per perceel, maar per rij of wijnstok.
Voor elke tank wordt een eigen pied de cuve (gistcultuur om de vergisting op gang te brengen) gemaakt, op basis van druiven afkomstig van hetzelfde perceel als de druiven voor die tank. Een uniek proces, totaal terroir. Het gebruik van nieuwe vaten en ook de toasting is afgenomen. De Grand Vin krijgt nog 50% nieuw hout. De wijnen van Phelan Segur zijn geconcentreerd, trouw aan terroir en druivenrassen, met de kruidigheid typisch voor Saint-Estèphe.
Le Grand Vin – Château Phelan Ségur Saint-Estèphe 2015
Selectie beste fruit van 70 hectare aan wijngaarden. De grand vin is eigenlijk ieder jaar een blend van overwegend cabernet sauvignon en een aanzienlijk deel merlot (40%), aangevuld in sommige jaren met een druppel cabernet franc. Nieuw hout gebruik nooit boven de 50%. Karaktervolle gestructureerde wijn, zwart fruit, kruidnagel, pruimen, drop, tabak en een zeer lange afdronk.
Al onze wijnen van Château Phélan Ségur