Bio

Château Bastor-Lamontagne Sauternes 2011 JEROBOAM

 240,00

Wit – zoet – sémillon – sauvignon blanc – abrikoos – gember – clementine – ananas – vanille – complex 

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Sauternes 

In oktober loopt in Sauternes, Barsac en Ciron de spanning op. Komt de nazomer van koude nachten en droge, zonnige dagen met mist langs de Garonne en Ciron? Deze mist, die in de nanacht ontstaat en voor de lunch alweer is opgelost zorgt voor botrytis, de edele rotting die leidt tot concentratie van met name sémillon; de druiven verliezen hun water, maar niet hun suiker en smaakstoffen. De Indian summer komt zeker niet ieder jaar. Soms blijft het ook ’s nachts warm en ontstaat er geen mist en dus geen pourriture noble. Soms is het overdag koud en nat en is de rotting alles behalve edel. En als het weer dan meezit is het rendement een halve fles per wijnrank (10 hl/ha). Sauternes is de duurste wijn ter wereld om te maken. 

Château Bastor-Lamontagne 

Dit landgoed met kasteel, ‘Bastore’ genaamd, heeft een prominente historie. Het behoorde tot 1711 onder het eigendom van de koninklijke familie. De koning heeft het toen overgedragen aan Vincent de la Montaigne. Zo is de naam Bastor-Lamontagne ontstaan. Nu is het in eigendom van de Helfrich familie. Of eigenlijk Joseph Helfrich, president van Grands Chais de France, een gigantisch wijnbedrijf met meer dan 2000 hectare in Frankrijk. 

Aan het hoofd van het wijnmaken staat Margaux Reeder, een zeer talentvolle Amerikaanse wijnmaakster. Sinds 2016 is het domein biologisch gecertificeerd en de spiksplinternieuwe kelder is in 2020 in gebruik genomen.  

De bodem brengt de kwaliteit, een toplaag van gravel met goede drainage en onderlagen van klei en kalksteen die veel vocht vasthouden. Een betere combinatie kun je je als vigneron eigenlijk niet wensen! Het geeft de eerste wijn een structuur en kracht die de wijn veel rijpingspotentieel geeft.  

Château Bastor-Lamontagne Sauternes  

Sauternes is een arbeidsintensief product. Voor deze wijn is een team van 80 plukkers in de weer. Afhankelijk van het jaar wordt er soms wel 4 of 5 keer door dezelfde wijngaard gegaan, wat soms wel bijna een maand duurt! Ook de vinificatie bij Bastor-Lamontagne is intensief, de gehele fermentatie vindt plaats op barrique. Daarna 24 maanden rijping ook op 100% barrique, waarvan 30% nieuw. Blend van 95% sémillon en 5% sauvignon blanc. Deze Sauternes onderscheidt zich van de ‘oude stijl’ die bijna opgepompt en overdreven kan voelen, dit is mooi fris en luchtig met toch genoeg gewicht en kracht.  

Al onze wijnen van Château Bastor-Lamontagne

Extra informatie
Kleur

Druif

,

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Biologisch

Château Bastor-Lamontagne Sauternes 2011 JEROBOAM

Op voorraad