Mâconnais
De Mâcon ligt tussen de Côte Chalonnaise in het noorden en de Beaujolais in het zuiden. Het is het laatste stukje land van klassieke kalksteen en krijt. Net ten zuiden van Pouilly-Fuissé wordt de bodem ineens zwart graniet. In de Mâcon bestaat er nog een gezonde afwisseling tussen weilanden en akkers. Het is hier zonniger, warmer en droger dan in de Côte d’Or. De wijnen, chardonnay, pinot noir en gamay zijn voller dan de wijnen uit de Côte d’Or; chardonnay heeft vaak een tropisch randje en pinot en gamay geven aroma’s van bramen en kruiden. Ambitieuze wijnmakers schuwen vaak niet om de wijnen een flinke stoot nieuw eiken fust mee te geven. Daar hoort rijp oogsten en lange rijping op de fijne gisten met sporadische bâtonnage ook bij.n de
Viré-Clessé
Sinds 3 september 2020 zijn er bij de zuiderburen in AOC Pouilly-Fuissé ondertussen 22 lieux-dits officieel als premier cru uitgeroepen. Van deze opwaardering plukt de familie Bonhomme in Viré-Clessé helaas niet de vruchten. Maar classificatie of niet, het terroir is leidend en de waarheid zit in het glas. De bodem liegt niet en laat consistent jaar op jaar zien hoe uitzonderlijk het terroir hier is. Witte mergel steen is vrij uniek voor deze plek en hoge concentraties vinden we in Quintaine wat precies tussen de twee belangrijkste dorpen in ligt. Dit geeft de wijn aangename bitters en in combinatie met het kalksteen houdt het de zuren relatief hoger. Ook zijn de opbrengsten van nature wat lager wat uitermate belangrijk is voor hoge kwaliteit.
André Bonhomme
André Bonhomme begon in 1954 met 4 hectare in, wat toen nog, Mâcon-Viré heette. Tegenwoordig worden 14 hectares bewerkt. André Bonhomme stond aan de wieg van de creatie van de AOC Viré-Clessé in 1998. Anno nu wordt het bedrijf bemenst door dochter Jacqueline en schoonzoon Eric en kleinzoons Aurélien en Johan. Aurélien zat op het Lycée Viticole met Damien Jacob en de heren zijn nog steeds bevriend. André Bonhomme is een van de beste producenten van de appellatie. Er wordt feitelijk al 10 jaar biologisch gewerkt, maar de Bonhommes hadden heel lang geen zin in de rompslomp die hoort bij een officiële certificering. In 2013 hebben ze het toch maar gedaan. Je herkent de wijngaarden van de familie aan het groeien van specifieke typen hooi, geplant tussen elke tweede rij tussen de wijnstokken. Dit is een natuurlijke manier om het onkruid laag te houden en gelijktijdig stikstof toe te voegen aan de bodem.
De wijngaarden van het domaine liggen in de gemeenten Viré en Clessé. De bodem bestaat voornamelijk uit klei met kalksteen.
De productie bestaat uit 98% witte wijn van chardonnay en 2% rode wijn van gamay.
Les Grappes d’Or
Les Grappes d’or, oftewel de gouden druiven. Op het moment van oogsten zijn de chardonnay druiven voor deze wijn dan ook goud-, soms zelfs koperkleurig. De oogst vond zo’n twee weken later plaats dan de gebruikelijke oogst, net voordat er grijze of edele rot kon toeslaan. De wijn heeft gedurende 6 maanden gefermenteerd in oude vaten met uitsluitend gebruik van natuurlijke gisten. Daarna rijpte de wijn nog eens 2 jaar op eikenhout. De wijn is zoet, met 30 gr/l restsuiker maar met een geweldige frisheid, die de wijn in balans brengt.