AOC Bourgogne Aligoté
Aligoté is de tweede witte druif van de Bourgogne: 1700 ha; chardonnay is nummer één met 15.000 ha. Aligoté is in de achttiende eeuw in de Bourgogne ontstaan door een kruising tussen pinot noir en gouais blanc. Aligoté heeft dus dezelfde ouders en geboortegrond als chardonnay. De wijnranken zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden en werden eeuwenlang ook door elkaar aangeplant. Bij de herplanting na phylloxera (1880) zijn de druiven alleen nog gescheiden aangeplant.
Aligoté was lang eenvoudige wijn voor de werkers in wijngaarden en mijnen. Ook werd het veel gebruikt voor crémant. Priester, WO II verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Canon Félix Kir (1876-1968) was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir; Kir Royal heeft een bubbeltje en is gereserveerd voor crémant met cassis.
De AOC Bourgogne Aligoté bestrijkt de gehele Bourgogne, van Chablis tot de Mâconnais. In Bouzeron is het de leidende druif. Als Bouzeron op het etiket staat is de wijn 100% aligoté. Dit is te danken aan Aubert de Villaine, mede-eigenaar en voormalig wijnmaker van Romanée-Conti, die in Bouzeron samen met zijn vrouw het domein A&P de Villaine voert en een groot pleitbezorger is van aligoté.
Sinds de jaren 2010 beleeft aligoté een renaissance. De kwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, ondanks (of dankzij?) dat aligoté vaak in koudere hoekjes staat. Ook zorgen oude stokken voor lage rendementen, wat essentieel is voor goede aligoté. Bovendien is de prijs van, en de vraag naar aligoté, nu op een niveau dat het loont je best te doen.
Producenten van aligoté hebben zich in 2017 verenigd in ‘Les Aligoteurs’, een van de leukste clubjes in de Bourgogne. Veel jonge vrouwen en mannen, die experimenteren met grote en kleine vaten, keramische eieren en donjons. Zij laten ook zien dat aligoté een echte terroirdruif is. Niet alleen groentjes zijn lid van deze club. Ook groten als Ponsot, Roulot en Benjamin Leroux doen mee. Zij planten aligoté tussen chardonnay op de beste percelen, Leroux overweegt zelfs in Grand Cru Bâtard-Montrachet. Tot in de negentiende eeuw was dit heel gewoon, nu is het een interessante proef om de natuurlijk zuren in de wijn te verhogen.
Au Pied du Mont Chauve
Au Pied du Mont Chauve is gevestigd in Château de Chassagne-Montrachet. Mont Chauve, “kale berg” is een bijnaam van de heuvel Mont-Rachet. Eind 2000 was het bureaucratisch stelsel aan de gang met nieuwe regels die een producent zoals “Château Chassagne-Montrachet” zou verbieden om deze naam te gebruiken bij het labelen van een Puligny-Montrachet wijn. De familie Picard heeft toen besloten om de naam om te dopen naar Au Pied du Mont Chauve. Omdat er toch een nieuwe weg ingeslagen werd en om gedoe voor te zijn.
Aan het hoofd van het domein staat Francine Picard, dochter van Michel Picard. Een ijverige vrouw, serieus en gepassioneerd. Ze werkt sinds 2010 met grote toewijding zoveel mogelijk in lijn met de natuur. De wijnen zijn op haar gaan lijken. Ook hier vind je dus een bewijs van “osmose” tussen mens, plaats en wijnranken. Francine’s harde werken betaalt zich uit, de bodem en zijn biodiversiteit zijn met sprongen vooruit gegaan, en dat proef je! Als kroon op haar werk draagt het domein sinds 2019 het biologisch certificaat.
In totaal heeft domaine Au Pied du Mont Chauve een indrukwekkend aantal van 30 hectares aan wijngaarden. Verdeeld over de communes van Chassagne, Puligny en Saint-Aubin. Prachtige lieux-dits in Chassagne zoals de premier crus Les Chaumées, La Maltroie en Les Chenevottes. En in Puligny premiers crus zoals La Garenne en Les Demoiselles wat pal ten noorden, tegen Le Montrachet aanligt. En niet te vergeten Le Charmois net over de grens van Chassagne in Saint-Aubin! Voor Bourgogne liefhebbers en “terroir geeks” zijn de uiterst precieze werkwijze en het aanbod van zoveel belangrijke climats in een klein gebied van de Côte de Beaune super interessant. Er kan namelijk, onder de paraplu van één producent, een fraai overzicht verkregen worden van hoe de verschillende percelen zich tot elkaar verhouden.
Het afgelopen decennium is het gebruik van eiken vaten constant in ontwikkeling. Rijping op verschillende type vaten, van barriques tot foudres, met meer of minder nieuw hout (0-40%). Op aanraden van Antoine worden, in recente zeer hete jaren van 2017 tot nu, de klassieke barriques gedeeltelijk vervangen door grotere vaten om blijvend het fruit te laten spreken. Over de laatste 10 jaar zien we een drastische neerwaartse trend van sulfiet gebruik en in 2020 zelfs helemaal nul! De groei in zuiverheid, authenticiteit en bovenal kwaliteit is onomstreden bij dit prachtige domaine in Chassagne. De enige vraag luidt nog: “waar houdt dit op?”
Aligoté
Het perceel voor deze aligoté heet Chat Blanc, vrij vertaald witte kat. Totale oppervlakte van 1 hectare, gelegen op een bodem van klei en kalksteen met gemiddeld 40 jaar oude stokken. Biologisch beheerde wijngaard. Hand geoogst, dus selectie in de wijngaard en op een sorteertafel. Spontane vergisting en natuurlijk doorlopen malolactische fermentatie. Daarna licht sulfiet toegevoegd. Gerijpt in houten vaten voor 10 maanden (70% Bourgondische pièces en 30% nieuwe Rousseau fusten), daarna 6 maanden op staal.