Bourgogne Aligoté
Aligoté is met zo’n 10% de tweede witte druif van de Bourgogne. Het ras is in de 17e eeuw ontstaan als een kruising tussen en gouais blanc en pinot noir. Priester, verzetsstrijder en burgemeester van Dijon, Canon Félix Kir was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir. (Kir Royal is gereserveerd voor crémant met cassis).
Net als chardonnay is aligoté een echte terroir-wijn; aligoté van een goed perceel en zorgvuldig gevinifieerd is groots. Het probleem is echter dat chardonnay van dat goede perceel veel meer oplevert, reden waarom aligoté vaak alleen nog te vinden is op koudere percelen. Door de opwarming van de aarde zijn ook de van oorsprong koude percelen nu warmer en is aligoté niet meer dun en zuur, eerder rijp en verfrissend. Het aantal goede producenten groeit en deze laten zich graag Aligoteurs noemen. Goede aligoté wordt gekenmerkt door aroma’s van madeliefjes, appels, gele pruimen en selderij. Op hout vergist ontstaan ook aroma’s van hazelnoot. Aligoté is zeer geschikt voor flesrijping. Het is nu zonde om Bourgogne Aligoté op smaak te brengen met cassis.