Bourgogne Aligoté
Aligoté is de tweede witte druif van de Bourgogne: 1700 hectares; chardonnay is nummer één met 15.000. Aligoté is een oude kruising tussen pinot noir en gouais blanc. De AOC bestrijkt de gehele Bourgogne, van Chablis tot de Côte Chalonnaise. De wijn kenmerkt zich door aroma’s van groene appels, witte bloemen en frisse zuren.
Priester, verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Canon Félix Kir was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir; Kir Royal is gereserveerd voor crémant met cassis. Tot in de jaren ‘80 lagen de flessen aligoté tijdens de oogst achteloos tussen de wijnranken; een substituut voor een fles water om de dorst te lessen tijdens noeste arbeid.
Sinds de eeuwwisseling en met name het laatste decennium van hete oogstjaren, beleeft aligoté een renaissance. De kwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, ondanks (of dankzij?) dat aligoté vaak in koudere hoekjes staat. Bovendien is de prijs van, en de vraag naar aligoté, nu op een niveau dat het loont je best te doen. In Bouzeron (Côte Chalonnaise) hebben ze onder leiding van Aubert de Villaine (Romanée-Conti) van aligoté zelfs hun specialiteit gemaakt.
Producenten van aligoté hebben zich verenigd in ‘Les Aligoteurs’, een van de leukste clubjes in de Bourgogne. Veel jonge vrouwen en mannen, die experimenteren met grote en kleine vaten, keramische eieren en donjons. Zij laten ook zien dat aligoté een echte terroirdruif is. Niet alleen groentjes zijn lid van deze club. Ook groten als Ponsot, Roulot en Benjamin Leroux doen mee. Zij en vele anderen speculeren om aligoté aan te planten tussen chardonnay op de beste percelen, zelfs op bijvoorbeeld Grand Cru Bâtard-Montrachet.
Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur. Een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque détail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste veertien maanden vatrijping, waarvan 20-30% nieuw. Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot noir wordt ontsteeld, en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage. Gevolgd door tenminste achttien maanden rijping in pièces, waarvan eveneens 20-30% nieuw. Ook de rode wijnen zijn verfijnd en elegant, en hebben super zachte tannines.
De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Bourgogne Aligoté Les Grandes Terres
Boven het dorp Meursault werd in 1975 een perceel met aligoté aangeplant. De leeftijd van de stokken zorgt voor een lagere opbrengst (rond de 50 hl/ha), cruciaal voor deze witte druif. Fermentatie in tanks en rijping op derdejaars barriques die eerst voor Meursault premier cru gebruikt zijn.
Wit en groen fruit, bloesem. Bovenal heerlijk citrusfruit. Houtrijping is verschrikkelijk mooi in balans. Secundaire aroma s van gist en baquette.