AOC Bourgogne Aligoté
Aligoté is de tweede witte druif van de Bourgogne: 1700 ha; chardonnay is nummer één met 15.000 ha. Aligoté is in de achttiende eeuw in de Bourgogne ontstaan door een kruising tussen pinot noir en gouais blanc. Aligoté heeft dus dezelfde ouders en geboortegrond als chardonnay. De wijnranken zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden en werden eeuwenlang ook door elkaar aangeplant. Bij de herplanting na phylloxera (1880) zijn de druiven alleen nog gescheiden aangeplant.
Aligoté was lang eenvoudige wijn voor de werkers in wijngaarden en mijnen. Ook werd het veel gebruikt voor crémant. Priester, WO II verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Canon Félix Kir (1876-1968) was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir; Kir Royal heeft een bubbeltje en is gereserveerd voor crémant met cassis.
De AOC Bourgogne Aligoté bestrijkt de gehele Bourgogne, van Chablis tot de Mâconnais. In Bouzeron is het de leidende druif. Als Bouzeron op het etiket staat is de wijn 100% aligoté. Dit is te danken aan Aubert de Villaine, mede-eigenaar en voormalig wijnmaker van Romanée-Conti, die in Bouzeron samen met zijn vrouw het domein A&P de Villaine voert en een groot pleitbezorger is van aligoté.
Sinds de jaren 2010 beleeft aligoté een renaissance. De kwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, ondanks (of dankzij?) dat aligoté vaak in koudere hoekjes staat. Ook zorgen oude stokken voor lage rendementen, wat essentieel is voor goede aligoté. Bovendien is de prijs van, en de vraag naar aligoté, nu op een niveau dat het loont je best te doen.
Producenten van aligoté hebben zich in 2017 verenigd in ‘Les Aligoteurs’, een van de leukste clubjes in de Bourgogne. Veel jonge vrouwen en mannen, die experimenteren met grote en kleine vaten, keramische eieren en donjons. Zij laten ook zien dat aligoté een echte terroirdruif is. Niet alleen groentjes zijn lid van deze club. Ook groten als Ponsot, Roulot en Benjamin Leroux doen mee. Zij planten aligoté tussen chardonnay op de beste percelen, Leroux overweegt zelfs in Grand Cru Bâtard-Montrachet. Tot in de negentiende eeuw was dit heel gewoon, nu is het een interessante proef om de natuurlijk zuren in de wijn te verhogen.
Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur. Een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque détail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste veertien maanden vatrijping, waarvan 20-30% nieuw. Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot noir wordt ontsteeld, en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage. Gevolgd door tenminste achttien maanden rijping in pièces, waarvan eveneens 20-30% nieuw. Ook de rode wijnen zijn verfijnd en elegant, en hebben super zachte tannines.
De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Bourgogne Aligoté Les Grandes Terres
Boven het dorp Meursault werd in 1975 een perceel met aligoté aangeplant. De leeftijd van de stokken zorgt voor een lagere opbrengst (rond de 50 hl/ha), cruciaal voor deze witte druif. Fermentatie in tanks en rijping op derdejaars barriques die eerst voor Meursault premier cru gebruikt zijn.
Wit en groen fruit, bloesem. Bovenal heerlijk citrusfruit. Houtrijping is verschrikkelijk mooi in balans. Secundaire aroma s van gist en baquette.