David Moret Le Grand A Bourgogne Aligoté 2021

 18,50 (Incl Tax)

Wit – aligoté – citrus – nougat – gebrande hazelnoot – vol – fris

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: ALIG021 Categorieën: , Tags: ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Bourgogne Aligoté

Aligoté is de tweede witte druif van de Bourgogne:1700 hectares, chardonnay is nummer één met 15.000. Aligoté is een oude kruising tussen pinot noir en gouais blanc. De AOC bestrijkt de gehele Bourgogne, van Chablis tot de Côte Chalonnaise. De wijn kenmerkt zich door aroma’s van groene appels, witte bloemen en frisse zuren.

Priester, verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Canon Félix Kir, was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir. Kir Royal is gereserveerd voor crémant met cassis. Tot in de jaren ‘80 lagen de flessen aligoté tijdens de oogst achteloos tussen de wijnranken; een substituut voor een fles water om de dorst te lessen tijdens noeste arbeid.

Sinds de eeuwwisseling en met name het laatste decennium van hete oogstjaren, beleeft aligoté een renaissance. De kwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, ondanks (of dankzij?) dat aligoté vaak in koudere hoekjes staat. Bovendien is de prijs van, en de vraag naar aligoté, nu op een niveau dat het loont je best te doen. In Bouzeron, Côte Chalonnaise, hebben ze onder leiding van Aubert de Villaine (Romanée-Conti) van aligoté zelfs hun specialiteit gemaakt.

Producenten van aligoté hebben zich verenigd in ‘Les Aligoteurs’, een van de leukste clubjes in de Bourgogne. Veel jonge wijnmakers experimenteren met grote en kleine vaten, keramische eieren en donjons. Zij laten zien dat aligoté een echte terroirdruif is. Niet alleen groentjes zijn lid van deze club. Ook groten als Ponsot, Roulot en Benjamin Leroux doen mee. Zij en vele anderen speculeren om aligoté aan te planten tussen chardonnay op de beste percelen, zelfs op bijvoorbeeld Grand Cru Bâtard-Montrachet.

David Moret

David Moret is een van de meest opvallende micro-négociants van Beaune, waar hij wijn maakt in een oude, kleine kelder in het centrum van de stad. Arend-Jaap ontdekte hem tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières the best in show waren, beter dan Comtes Lafon en Leflaive.

Ongeveer vijfentwintig jaar geleden is David als een komeet uit het niets verschenen, zijn familie zat niet in de wijn en had ook geen wijngaarden in de Bourgogne. Na zijn studie wijnbouw en oenologie begon David zijn carrière met het verkopen van apparatuur zoals persen en RVS tanks. Hij leerde veel van zijn clientèle; voornamelijk telers van Côte de Beaune. Eind jaren tachtig besloot hij zelf wijnmaker te worden en kocht hij zijn eerste eikenvaten en druiven. In 1999 opende handelshuis ’David Moret’ en al snel specialiseerde hij zich succesvol in chardonnay, uit Meursault om precies te zijn. Inmiddels maakt hij wijn uit de gehele magische driehoek van de Côte de Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor zijn druiven heeft hij contracten met acht top vignerons. Davids wijnen hebben hun weg gevonden over de hele wereld, van Korea tot Las Vegas, Dubai en natuurlijk Den Haag!

De kwaliteit van het fruit staat voorop bij deze perfectionist. David bemoeit zich dan ook het hele jaar door intensief met het wijngaard management. Het plukken gebeurt door zijn mensen. Zo kan hij zelf de beste druiven sorteren, zowel in de wijngaard als in de kelder – met behulp van zijn spiksplinternieuwe optische sorteermachine. Alle witte wijnen van David, van zijn aligoté tot zijn Corton-Charlemagne, worden vergist en gerijpt op eikenhout, waarvan 10 tot 30 procent nieuw. Alsof het Zwitserse horloges zijn, heeft iedere wijn precies 13,5 procent alcohol. De wijnen worden na 10 maanden overgestoken van vat naar tank, waardoor de volle fruitsmaak en het terroir houden blijven. De botteling is drie maanden later.

De wijnen lijken op de maker: rijp, rond, vol en gul. Maar ook strak en fris, zoals zijn haren naar achteren gekamd zijn. Davids zoon Hubert werkt sinds kort mee en bewerkt inmiddels ook een pracht perceel in Vosne-Romanée, van moeders kant.

“Le Grand A” 

De aligoté druiven voor Le Grand A komen van meer dan 60 jaar oude wijnstokken in Bouzeron.

Geconcentreerde wijn, rijk, vol, krachtig met voldoende zuren. Frisse aroma’s van citrus met lichte tonen van nougat en gebrande hazelnoot.

Al onze wijnen van David Moret

Extra informatie
Mousserend

Appellatie

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

David Moret Grand A Bourgogne Aligote 2021
David Moret Le Grand A Bourgogne Aligoté 2021

Op voorraad