Bourgogne Aligoté
Aligoté is de tweede witte druif van de Bourgogne: 1700 hectares; chardonnay is nummer één met 15.000. Aligoté is een oude kruising tussen pinot noir en gouais blanc. De AOC bestrijkt de gehele Bourgogne, van Chablis tot de Côte Chalonnaise. De wijn kenmerkt zich door aroma’s van groene appels, witte bloemen en frisse zuren.
Priester, verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Canon Félix Kir was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir; Kir Royal is gereserveerd voor crémant met cassis. Tot in de jaren ‘80 lagen de flessen aligoté tijdens de oogst achteloos tussen de wijnranken; een substituut voor een fles water om de dorst te lessen tijdens noeste arbeid.
Sinds de eeuwwisseling en met name het laatste decennium van hete oogstjaren, beleeft aligoté een renaissance. De kwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, ondanks (of dankzij?) dat aligoté vaak in koudere hoekjes staat. Bovendien is de prijs van, en de vraag naar aligoté, nu op een niveau dat het loont je best te doen. In Bouzeron (Côte Chalonnaise) hebben ze onder leiding van Aubert de Villaine (Romanée-Conti) van aligoté zelfs hun specialiteit gemaakt.
Producenten van aligoté hebben zich verenigd in ‘Les Aligoteurs’, een van de leukste clubjes in de Bourgogne. Veel jonge vrouwen en mannen, die experimenteren met grote en kleine vaten, keramische eieren en donjons. Zij laten ook zien dat aligoté een echte terroirdruif is. Niet alleen groentjes zijn lid van deze club. Ook groten als Ponsot, Roulot en Benjamin Leroux doen mee. Zij en vele anderen speculeren om aligoté aan te planten tussen chardonnay op de beste percelen, zelfs op bijvoorbeeld Grand Cru Bâtard-Montrachet.
David Moret
Beaune’s naam en faam wordt gedragen door de handelshuizen, grote firma’s die soms al eeuwen bestaan zoals Louis Jadot, Joseph Drouhin, Louis Latour, and Bouchard Père et Fils. Zij bepalen en domineren het imago van Beaune. Daarbuiten bevindt zich het andere Bourgogne. Wijnboeren die ergens tussen de halve en 6 hectare aan eigen wijngaarden hebben en daarvan zelf druiven oogsten, wijnmaken en bottelen. David Moret zit daar ergens tussenin, een micro negociant. Dit is het kleinschalig inkopen van het rauwe fruit bij kwaliteit gedreven vignerons onder duurzame en vertrouwelijke samenwerkingen. David werkt veelal met vignerons uit de grote dorpen van de Côte de Beaune: Chassagne, Puligny en Meursault en een beetje uit Auxey-Duresses en Saint-Romain.
Arend-Jaap kwam David op het spoor tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières ‘the best in show’ waren, beter dan Comte Lafon en Leflaive. David maakt deel uit van de reusachtige Moret-clan. Zijn ouders hadden echter geen wijngaarden. Na zijn studie viticulture en oenologie in Beaune begon hij zijn wijn carrière als verkoper van persen, vaten en andere apparatuur die je nodig hebt om wijn te maken. Aldus bouwde David een enorm netwerk van producenten op. Sinds 2000 maakt David zelf wijn en inmiddels bezit hij ook een aantal eigen percelen. De wijn wordt gemaakt in zijn kelder in Beaune. Hij werkt zonder dogma’s en doet wat nodig is om goede wijn te maken, met bovenal veel respect voor het Bourgondische terroir denken en doen.
De continuïteit van absolute kwaliteit in harmonieuze samenhang met de grillige deining van jaargang expressie in Bourgogne is indrukwekkend en dwingt veel respect af! Wij zien een gouden toekomst voor deze getalenteerde wijnmaker.
“Le Grand A”
De aligoté druiven voor Le Grand A zijn afkomstig van stokken met een leeftijd van zo’n 60 jaar. De wijn heeft een rijping ondergaan van 18 maanden in oude Franse barriques.
Aroma’s van oranjebloesem, citroenschil, groene appel en mineraal. Frisse zuren.