Meursault
Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie en staat bekend om zijn volle, zachte chardonnay. “Beurre et noisettes (boter en hazelnoot), plegen Franse sommeliers te zeggen. In tegenstelling tot Puligny en Chassagne heeft Meursult geen grand cru binnen zijn grenzen en verdient zijn hoge plaats in het Walhalla van chardonnay door de hoge kwaliteit van premier cru en village wijnen. Grofweg kun je Meursault op twee manieren indelen. In de eerste plaats natuurlijk aan de hand van terroir. De wijngaarden op de heuvel hebben een arme bodem en een goede drainage. Hier bevinden zich de premier cru wijngaarden, waarvan Les Perrières, Les Charmes en Les Genevrières de beste naam hebben. De wijngaarden in het dal hebben meer klei. De wijnen uit het dal kunnen zeer de moeite waard zijn in droge jaren. In de tweede plaats aan de hand van de stijl van de wijnmaker: de volle, rijpe stijl à la Comte-Lafon die opvalt door aroma’s van rijpe perzik. En de ingetogen, reductievere stijl à la Coche-Dury en zijn navolgers gekenmerkt door aroma’s van roze grapefruit. De rijpe stijl is eerder op dronk, de ingetogen stijl heeft een aantal jaren nodig om zijn soms uitzonderlijk hoge kwaliteit te tonen.
Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur, een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque detail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche-Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste veertien maanden vatrijping (20-30% nieuw). Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot wordt ontsteeld en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage, waarna zij tenminste achttien maanden rijpen in pièces (20-30% nieuw). Ook de rode wijnen zijn elegant, met verfijnde aroma’s en super zachte tannine. De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Meursault Premier Cru Charmes
Bijna ieder dorp in de Bourgogne heeft een wijngaard met de naam Charme. Denk aan Charmes-Chambertin en Meursault Charmes. Het is aantrekkelijk om te denken dat Charme op het etiket ook charme in de fles is, maar Charme zou ook zomaar van het woordje chaume kunnen komen, dat veld betekent. Wat hier verder ook van zij, Meursault Charmes behoort tot de beste wijngaarden van Meursault. Er worden wijnen gemaakt met het typische Meursault karakter: vol, maar ook fris. De Charmes van François Bitouzet komt van twee perceeltjes, een in Les Charmes-Dessus (het hogere deel) en een in Les Charmes-Dessous (het lagere deel). Beide percelen worden apart geplukt, vergist en gerijpt (vijftien maanden in kleine eiken vaten, 25% nieuw). Voor het bottelen worden de verschillende vaten geblend.
Een romige wijn met tonen van witte peper en perzik en veel lengte.