Domaine les Astrelles
Domaine les Astrelles is een nieuwe naam, voor een bestaand bedrijf. Het is een project wat langzaam maar zeker is omgedoopt van Domaine Pierre Naigeon naar het huidige ‘domein van de sterren’. Isabelle en Jean-Marie Chapier zijn de nieuwe eigenaren en hoofd wijnmaker is de jonge ster Julien Millet, zoon van François Millet, legendarisch wijnmaker van Comté Georges de Vogüé (Chambolle-Musigny). Julien heeft stage gelopen bij het prestigieuze Felton Road in Nieuw-Zeeland ‘s Central Otago, waar grootse pinot gemaakt wordt.
In 2019 verkocht Pierre Naigeon het domaine aan de Chapiers. Julien ’s eerste jaargang was 2020, onder toeziend oog van Pierre. Sinds 2021 varen Isabelle, Jean-Marie en Julien hun eigen koers en is Pierre met pensioen in de Provence. De wijnen zijn sinds de komst van Julien behoorlijk veranderd, de verfijning en precisie zijn vooruitgegaan. Voorheen hadden de wijnen een boers randje, nu is het helder en fijn, zonder dat het spontaniteit verliest. Alle wijngaarden worden biologisch geboerd.
Tijdens ons bezoek liet Julien een kwetsbare kant zien, waarin hij duidelijk maakte op sommige onderwerpen nog geen keiharde keuzes gemaakt te hebben. Met daarmee een slag om de arm dat elk jaar ook iets anders vraagt, hij blijft graag dynamisch en progressief denken en handelen.
Wat meteen duidelijk werd, is dat de intensiteit van extractie teruggeschroefd is, en daarmee een heldere en verfijnde noot geslagen wordt. Ook werd er bewust geen gebruikt gemaakt van hele trossen, volledige ontsteling in 2021 en 2022. Alle druiven worden nu direct na de oogst teruggekoeld in een gigantische koelcel. Dit stelt het domaine in staat een korte pre-fermentatie maceratie te doen. Ook zorgt het voor een gecontroleerde en langzame start van de wilde fermentatie. Julien onderscheidt zich eveneens, door van alle wijnen kleine vaatjes achter de hand te houden, om zo door verdamping ontstaande leegte in vaten gelijk weer op te vullen. Dit lijkt logisch maar wordt in de praktijk door weinig wijnboeren zo nauwkeurig nageleefd als bij Julien. Normaliter gebeurt dit bijvullen met een ‘algemene wijn’ (Bourgogne Rouge) voor alle vaten.
Bourgogne Rouge Les Athets
De wijngaard waar het fruit vandaan komt ligt aan de voet van de Côte, net onder Chambolle-Musigny. Het is een perceel van 0.47 hectare met oostelijke expositie. Bodem van alluviale zandslib op Bresse mergel. De pinot noir is 40 jaar geleden aangeplant. Traditionele vinificatie met inheemse gisten. Hand geoogst, zachtjes persen en volledige ontsteling. Rijping van 15 maanden op gebruikte Franse barriques.
De wijn is aangenaam vlezig met aroma’s van kers en kruid. Grote persistentie voor een Bourgogne Rouge, maar toch ook elegant en heerlijke zuren.