AOC Bourgogne Pinot Noir
Bourgogne Pinot Noir kan afkomstig zijn uit de hele Bourgogne, van Chablis tot Mâcon, en van de Hautes-Côtes tot de vlaktes tussen de D974 en de A31. Zolang het maar pinot noir is. Dit leidt vaak tot een generieke wijn met een gemaakt Bourgondisch karakter. Het kan ook anders…
Veel vignerons de pinot hebben buiten de beroemde dorpen, wijngaarden die bedoeld zijn voor Bourgogne pinot noir. Deze wijngaarden, vaak aangeplant door opa, dienden traditioneel als een soort huiswijn. Ze liggen doorgaans op plekken die vroeger te koud of te nat waren om wijnen van naam en faam voort te brengen. ‘Vroeger’ is trouwens maar 20 tot 30 jaar geleden, toen de gemiddelde temperatuur in de Bourgogne twee graden lager was. Anno nu is het ook op deze plekken dus meestal warm, droog en zonnig genoeg voor geweldige kwaliteit. Vaak zijn het single vineyards met een sterk eigen identiteit. Hand geplukt, zorgvuldig en kundig verwerkt zijn dit betaal bâtards.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.
Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cru ‘Fonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge.
Mark Haisma Bourgogne Pinot Noir
Fruit uit de communes van Gevrey-Chambertin en Brochon. Meer dan 10 jaar geleden begon Mark met kopen van fruit van deze wijngaarden, nu zijn ze in volledig eigendom!
Al onze wijnen van Mark Haisma