Bourgogne Aligoté
Aligoté is de tweede witte druif van de Bourgogne: 1700 hectares; chardonnay is nummer één met 15.000. Aligoté is een oude kruising tussen pinot noir en gouais blanc. De AOC bestrijkt de gehele Bourgogne, van Chablis tot de Côte Chalonnaise. De wijn kenmerkt zich door aroma’s van groene appels, witte bloemen en frisse zuren.
Priester, verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Canon Félix Kir was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir; Kir Royal is gereserveerd voor crémant met cassis. Tot in de jaren ‘80 lagen de flessen aligoté tijdens de oogst achteloos tussen de wijnranken; een substituut voor een fles water om de dorst te lessen tijdens noeste arbeid.
Sinds de eeuwwisseling en met name het laatste decennium van hete oogstjaren, beleeft aligoté een renaissance. De kwaliteit is met sprongen vooruitgegaan, ondanks (of dankzij?) dat aligoté vaak in koudere hoekjes staat. Bovendien is de prijs van, en de vraag naar aligoté, nu op een niveau dat het loont je best te doen. In Bouzeron (Côte Chalonnaise) hebben ze onder leiding van Aubert de Villaine (Romanée-Conti) van aligoté zelfs hun specialiteit gemaakt.
Producenten van aligoté hebben zich verenigd in ‘Les Aligoteurs’, een van de leukste clubjes in de Bourgogne. Veel jonge vrouwen en mannen, die experimenteren met grote en kleine vaten, keramische eieren en donjons. Zij laten ook zien dat aligoté een echte terroirdruif is. Niet alleen groentjes zijn lid van deze club. Ook groten als Ponsot, Roulot en Benjamin Leroux doen mee. Zij en vele anderen speculeren om aligoté aan te planten tussen chardonnay op de beste percelen, zelfs op bijvoorbeeld Grand Cru Bâtard-Montrachet.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.
Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cru ‘Fonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge.
Aligoté
Zeer oude wijngaarden, één in Volnay, de andere in Vosne-Romanée. De Vosne-wijngaard wordt ook gebruikt voor de Coteaux Bourguignons, er staat ook pinot noir en gamay. De druiven worden allen apart geplukt.
Mark heeft een frisse aligoté gemaakt met een opmerkelijk prettige textuur. Aroma’s van appel, citroen, perzik en amandel.