Gevrey-Chambertin
In Gevrey-Chambertin wordt al sinds het begin van onze jaartelling wijn gemaakt. Waarschijnlijk, de vignerons in Gevrey weten het zeker, zijn de wijngaarden in Gevrey de oudsten van de Bourgogne. In 2009 vonden archeologen druivenpitten en aardewerken resten die met zekerheid dateren uit de 1e eeuw na Christus, de Gallisch-Romeinse periode. Gevrey is gericht op Dijon, de grote stad op nog geen tien kilometer en zetel van het wereldlijk gezag, vroeger Les Ducs, tegenwoordig als hoofdstad van de Provincie Bourgogne-Franche-Comté . Gevrey kijkt vooral ook neer op Nuits-Saint-Georges en Beaune.
Gevrey-Chambertin is voor Bourgondische begrippen groot, 454 ha: 315 ha village, 84 ha premiers crus en 55 ha grands crus. Le Chambertin is de meest beroemde wijngaard. In 1847 werd de naam Gevrey en Montagne veranderd in Gevrey-Chambertin. De grands cru’s liggen keurig op een rijtje ten zuiden van het dorp, heuvel op. De premiers cru’s vallen uiteen in twee blokken: rondomde grands cru’s; aan de westkant van het dorp in de Combe Lavaux, hoger gelegen op de bodem van een verdwenen gletsjer. De premier cru Clos Saint-Jacques ligt hier, een van de beste wijngaarden van de appellatie. Een uitloper van de combe steekt de N74 over. Hier vind je onder meer de wijngaarden Les Crais en La Justice. De wijnen van Gevrey behoren tot de meest gestructureerde van de Bourgogne, meestal meer tannines dan wijnen uit Vosne, Chambolle en Nuits.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Tien jaar lang was hij wijnmaker bij Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus — doctor in de fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, letterlijk én figuurlijk een van de coolste wijnregio’s van Australië.
De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijnen in de Bourgogne. Hij heeft daar voet aan de grond gekregen als micro-négociant: iemand die druiven koopt van viticulteurs, wijngaardeniers pur sang, die zelf geen wijn maken. “Kopen” dekt echter niet de lading — de micro’s (zoals Mark) zijn intensief betrokken bij het werk in de wijngaard, om te garanderen dat het fruit van topkwaliteit is. Sinds 2021 is Mark eigenaar enkele fraaie percelen waaronder En Pallud en Premier Cru Fonteny in Gevrey-Chambertin. Zijn meest recente avontuur is aanplant in de Mâconnais, logischerwijs chardonnay en lekker eigenwijs koos hij voor gamay en syrah.
Tot en met 2017 maakte Mark wijnen bij Pierre Naigeon, tegenwoordig Domaine Les Astrelles. Inmiddels heeft hij zijn eigen plek “The Shed” dichtbij Vougeot, in Gilly-lès-Cîteaux.
Ps. Alle domainewijnen hebben groene letters; rode wijnen van aangekocht fruit zijn in rood aangeduid, en witte wijnen van aangekocht fruit in geel.
Gevrey-Chambertin Premier Cru Fonteny
Gevrey-Chambertin Premier Cru Fonteny ligt ten noorden van Grand Cru Ruchottes-Chambertin, harde kalksteen met een dun laagje klei. Benchmark grote Gevrey-Chambertin met aroma’s van zwarte kersen, viooltjes en zoethout.
Al onze wijnen van Mark Haisma




