AOC Bourgogne Pinot Noir
Bourgogne Pinot Noir kan afkomstig zijn uit de hele Bourgogne, van Chablis tot Mâcon, en van de Hautes-Côtes tot de vlaktes tussen de D974 en de A31. Zolang het maar pinot noir is. Dit leidt vaak tot een generieke wijn met een gemaakt Bourgondisch karakter. Het kan ook anders…
Veel vignerons de pinot hebben buiten de beroemde dorpen, wijngaarden die bedoeld zijn voor Bourgogne pinot noir. Deze wijngaarden, vaak aangeplant door opa, dienden traditioneel als een soort huiswijn. Ze liggen doorgaans op plekken die vroeger te koud of te nat waren om wijnen van naam en faam voort te brengen. ‘Vroeger’ is trouwens maar 20 tot 30 jaar geleden, toen de gemiddelde temperatuur in de Bourgogne twee graden lager was. Anno nu is het ook op deze plekken dus meestal warm, droog en zonnig genoeg voor geweldige kwaliteit. Vaak zijn het single vineyards met een sterk eigen identiteit. Hand geplukt, zorgvuldig en kundig verwerkt zijn dit betaal bâtards.
Philippe Chéron
Philippe Chéron wilde aanvankelijk helemaal niet in de Bourgondische voetsporen van zijn vader treden. Hij studeerde civiele techniek. Na afronding van deze studie koos Philippe Chéron toch voor de wijn en studeerde aan het Lycée Viticole in Beaune. Hij werkte in Gigondas voor Domaine du Grand Montmirail en Jean Claude Belland in Santenay voordat hij in 2010 definitief neerstreek op het familiedomein in Nuit-Saint-Georges, met wijngaarden in Chambolle, Vosne en Vougeot.
Bourgogne Pinot Noir
Fruit van twee aangrenzende wijngaarden, ‘Grand Champ’ en ‘Prunier’ beide in het lager gelegen deel van Gevrey-Chambertin. Wijngaarden zijn verworven in 2015. Het is pak ‘m beet 0,33 hectare en meestal genoeg fruit voor 7 ‘pièces’ (228 liter Bourgondische barriques). De bodem is grotendeels klei, en dat komt terug in de wijn. De pinot noir wordt hier wat ronder en rijker van met rijke fruit expressie en goede structuur. De druiven zijn met de hand geoogst. Zowel in de wijngaard als in de kelder vindt een strenge selectie plaats. Natuurlijke vergisting en rijping op eikenhout voor 15 maanden.
Een wijn die zijn herkomst niet verloochend met een krachtige structuur en aanwezige tannine die horen bij Gevrey. Verleidelijk kersenfruit en zwoel hout, ceder en vanille.