Saint-Véran
De AOC is vernoemd naar het dorpje Saint-Vérand, tijdens de creatie van de AOC in 1971 is de ‘d’ eraf gevallen en dit is nooit hersteld. Saint-Véran verhoudt zich in de pikorde tussen de superieure kwaliteit van AOC Pouilly-Fuissé en de minder eisende AOC Mâcon-villages. De appellatie is in twee delen gespleten door Pouilly-Fuissé. De AOC bevat een noordelijk deel bij de dorpjes Prissé en Davayé, qua bodem en stijl is dit zeer vergelijkbaar met bovengenoemde AOC’s. En een zuidelijk deel rond het (bijna) gelijknamige dorpje met een grotendeels ‘Beaujolais-achtige’ bodem (rood graniet, zand en zuur) dat eigenlijk veel beter geschikt is voor aanplant van de gamay druif. Commerciële drijfveer doet wijnboeren echter nog steeds voor chardonnay kiezen.
Domaine Thomas
Het domein ligt op een uitzonderlijke locatie, in de vorm van een amfitheater met uitzicht op de steile rotsen van Solutré en Vergisson. Iconische bezienswaardigheden in het zuiden van de Bourgogne. Het in Prissé gelegen wijnbedrijf, wordt al 35 jaar gerund door Lucien Thomas, die het stokje overnam van zijn vader en grootvader vóór hem, wat teruggaat tot 1934. Lucien hanteert strikte werkmethoden, gericht op perfectie en lagere opbrengsten.Tegenwoordig omvat het domein 20 ha en is HVE gecertificeerd (Haute Valeur Environnementale).
Hoewel het domein ook rode wijnen produceert, staat het vooral bekend om zijn witte wijnen: Saint-Véran en Pouilly-Fuissé, waarvan Lucien een reeks cuvées produceert. Hij weet precies wat hij wil bereiken: precieze, fruitgedreven wijnen met een vleugje mineraliteit die zowel de kwaliteiten van hun terroir als van de chardonnay-druif naar voren brengen.
Cuvée Tradition
De fermentatie van de Cuvée Tradition vindt plaats in temeratuur gecontroleerde tanks. Volledige malolactische fermentatie. Rijping op vat om zoveel mogelijk fruit en frisheid te behouden.
“Ik hou van wijnen die strak en puur zijn, neigend naar mineraliteit, maar met fruit- en bloemtonen en zelfs wat vettigheid.”