Domaine Cruchandeau
Domaine Cruchandeau is een klein domaine van 6 hectare, opgericht in 2003 door Julien Cruchandeau, die het volledig vanaf de grond opbouwde. Met een vooruitziende blik kocht Julien voornamelijk aligoté-wijngaarden in Bouzeron, wat toendertijd nog weinig populariteit genoot. In 2007 wilde Julien uitbreiden en kocht hij een huis met veel werkruimte in Chaux, Hautes-Côtes de Nuits net ‘boven’ Nuits-Saint-Georges. Het domaine is praktisch een eenmanszaak, alhoewel er links en rechts wel geholpen wordt, voornamelijk tijdens de oogst!
Geboren in Chenôve (nabij Dijon en de noordelijkste AOC, Marsannay) in 1978. Julien was een succesvol elektronisch muzikant en in de jonge jaren van zijn wijnmaken wist hij de twee activiteiten de combineren, al tourend met zijn band ‘Shrink Orchestra’ door Europa onderhield hij tevens een serieuze wijn ’startup’. In 2010 was dat niet meer houdbaar en besloot hij zich volledig op zijn druiven te richten.
Julien werkt met veel respect voor de natuurlijke processen in en rondom zijn wijngaarden, sinds 2011 biologisch gecertificeerd. Julien is een voorstander van oogsten op volle rijpheid – de druiven zijn rijp om geoogst te worden als ze dat daadwerkelijk laten zien, niet eerder. De Hautes-Côtes wijnen zijn veel waar voor je geld en worden vaak als single vineyards gevinifieerd (Les Cabottes & Les Valançons). ‘Aux-Saint-Jacques’ in Nuits-Saint-Georges (stokken uit ‘47) is een pracht van een wijngaard, net onder de premier crus tegen Vosne-Romanée aan.
Juliens natuurlijk gemaakte wijnen tonen elegantie, een delicaat evenwicht, volledig rijp fruit en een zeer fijne textuur.
Bouzeron Cuvée Massale
De cuvee naam is een ode aan Aubert de Villaine (mede-eigenaar van Domaine Romanee Conti en eigenaar Domaine de Villaine in Bouzeron). Hij wilde de AOC Bouzeron en de jonge generatie wijnmakers verder helpen. Aubert boodt Julien aldus de mogelijkheid om stekjes over te nemen van zijn selection massale (kwekerij van beste stekjes uit eigen wijngaard).
Een zuid-zuidwestelijk georiënteerde steile helling (30%), 270 meter boven zeeniveau. Bodem van witte mergel en kalk. Handgeoogst en gesorteerd. Een langzame spontane fermentatie van 20 dagen in inox. Rijping van 8 maanden, 90% op inox, 10% op nieuwe barriques uit het bos van Bouzeron (Forêt de Fontaine).