“There is no better expression of the all-conquering chardonnay than the full but tense, limpid but stony wines it makes on the heavy limestone soils of Chablis.” (Hugh Johnson)
Chablis
Chablis is meer dan de bekende wijnregio aan de noordkant van de Bourgogne. Chablis is ook een van de meest nagemaakte wijnen op deze planeet. Generaties Amerikanen zijn opgegroeid met California Chablis. Nog meer is Chablis een wijnstijl, minerale chardonnay, als het goed is rijk aan aroma’s van citroen en schelpen. Chablis is het epitoom van cool climate chardonnay. De echte hoogtijdagen van Chablis zijn echter langer geleden. Rond 1890 waren hier maar liefst 40.000 hectares aan wijngaarden. De phylloxera (druifluis), die Chablis in 1887 bereikte en de aanleg van de Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée, die Parijs ontsloot voor goedkope wijnen uit Zuid Frankrijk hebben Chablis letterlijk gedecimeerd tot de huidige 4500 hectares. Het belangrijkste afzetgebied is nog steeds Parijs: Huître de Belon et vin de Chablis behoort tot de culinaire cultuur, met de Rue d’Opera als hoofdstraat. De klimaatverandering heeft er voor gezorgd dat de druiven rijper worden; in Chablis is het de laatste jaren gemiddeld een graad warmer dan 20 jaar geleden, wat minder cool climate. Wel zijn er vaker hagelbuien. Het terroir van Chablis is beroemd: Kimmeridgian klei met veel fossielen. Kalksteen zorgt voor een goede waterhuishouding en la terre blanche zorgt voor weerkaatsing van de zon, wat weer goed is voor de fotosynthese. Je komt dit terroir ook in Sancerre tegen.
Domaine Pinson
Domaine Pinson is zo oud, dat er in Chablis zelfs een straat is met deze naam, de Rue Pinson. Anno nu zorgen Laurent en Christophe samen met Laurents dochter Charlène voor een perfecte wisselwerking tussen hightech en traditie, met als enig doel kwaliteitswijn te maken: de druiven worden met de hand geplukt, selectie in de wijngaard en de kelder, pneumatische persen, vergisting in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De Chablis tout cour rijpt in de tank, de premiers crus in 3 tot 6 jaar oude vaten en grand cru Les Clos in 1 en 2 jaar oude vaten. Alleen Les Clos Cuvée Authentique ziet nieuw hout.
Cuvée Mademoiselle
De druiven voor de Cuvée Mademoiselle, komen van een klein perceel bestaande uit 0,3 hectare oude stokken, gelegen op de top van de helling, achter de premier cru wijngaard Mont-de-Milieu. 18 dagen schilcontact, fermentatie in oude vaten. Geen klassieke Chablis. Aroma’s van witte bloemen, sinaasappelschil, witte peper, verse amandel, mineraal. Geconcentreerd en complex. Ziltige afdronk.
89/100 Allen Meadows, Burghound
87-90/100 Jasper Morris MW, Inside Burgundy