Domaine Pinson

Resultaat 1–12 van de 16 resultaten wordt getoond

Domaine Pinson  

Domaine Pinson is een familiebedrijf in Chablis en is zo oud, dat er in Chablis zelfs een straat is met deze naam; Rue Pinson. De eerste documentatie stamt uit 1640, waarin Pinson en ‘vigneron’ in een zin genoemd worden. Louis Pinson, wellicht de belangrijkste figuur van de familie, leidde het landgoed in 1940. In deze tijd begon de familie als een van de eersten de flessen zelf te bottelen, ‘mise en bouteille en domaine’, en direct aan consumenten te verkopen.   

Anno nu zorgen Laurent en Christophe samen met Laurents dochter Charlène voor een perfecte wisselwerking tussen hightech en traditie, met als enig doel kwaliteitswijn te maken: de druiven worden met de hand geplukt, selectie in de wijngaard en de kelder, pneumatische persen, natuurlijke vergisting in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De Chablis tout-court rijpt in de tank, de premiers crus in 3 tot 6 jaar oude vaten op premier cru ‘Mont de Milieu’ na, wat 10% nieuw hout krijgt. Grand cru ‘Les Clos’ krijgt vaak 20% nieuw hout.   

De wijngaarden spreken voor zich met grand cru parels als ‘Les Clos’ en ‘Les Preuses’. Op Les Clos bezit de familie 4 verschillende plots; onderaan, in het midden en bovenaan de wijngaard wat zorgt voor een van de meest complete expressies van deze legendarische wijngaard. Ook maakt Pinson geweldige premier cru’s als Mont-de-Milieu, La Forêt en Monteé de Tonnerre .  

Het resulteert eigenlijk altijd in spectaculaire wijnen die in harmonie meebewegen met de grilligheid van het jaar. Ze laten een intense zuiverheid zien en brengen het terroir van Kimmeridgische kalkmergel, de nobele chardonnay en eeuwenlange ervaring van de familie samen. Domaine Pinson is een van de weinige die kwalitatief in de buurt komt van de twee protagonisten in Chablis; Raveneau en Dauvissat.

Hugh Johnson: “There is no better expression of the all-conquering chardonnay than the full but tense, limpid but stony wines it makes on the heavy limestone soils of Chablis.”