Chablis

Resultaat 1–12 van de 24 resultaten wordt getoond

Chablis

Chablis is meer dan de bekende wijnregio aan de noordkant van de Bourgogne. Het is ook een van de meest nagemaakte wijnen op deze planeet. Generaties Amerikanen zijn opgegroeid met California Chablis. Nog meer is het een wijnstijl, minerale chardonnay, als het goed is rijk aan aroma’s van citroen en schelpen.

Chablis is het epitoom van cool climate chardonnay. De echte hoogtijdagen zijn echter langer geleden. Rond 1890 waren hier maar liefst 40.000 hectares aan wijngaarden. De phylloxera, druifluis, die de regio in 1887 bereikte en de aanleg van de Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée, die Parijs ontsloot voor goedkope wijnen uit Zuid-Frankrijk hebben Chablis letterlijk gedecimeerd tot de huidige 4500 hectares.

Het belangrijkste afzetgebied is nog steeds Parijs: huîtres de Belon et vin de Chablis behoort tot de culinaire cultuur, met de Rue d’Opera als hoofdstraat. De klimaatverandering heeft er voor gezorgd dat de druiven rijper worden; in Chablis is het de laatste jaren gemiddeld een graad warmer dan 20 jaar geleden, wat minder cool climate. Wel zijn er vaker hagelbuien. Het terroir is beroemd: Kimmeridgian klei met veel fossielen. Kalksteen zorgt voor een goede waterhuishouding en la terre blanche zorgt voor weerkaatsing van de zon, wat weer goed is voor de fotosynthese. Je komt dit terroir ook in Sancerre tegen.