Côte d’Or et Côte de Nuits
Voor Bourgogne rouge is de Côte de Nuits het absolute summum. De prijsstijgingen zijn de afgelopen jaren enorm geweest en de grand cru wijnen zijn ver buiten bereik van les gens ordinaires geraakt. De kwaliteit is over de hele linie meegegroeid met de prijs. Dit dankzij zeer bekwame vignerons en een fijne balans tussen tradities en innovatie. Ook is het Bourgondische stelsel van wijngaard bezit zo versnipperd dat dit in rijen wordt uitgedrukt in plaats van ares of hectares. De vignerons van de Bourgogne houden er een zeer fijngevoelige afstemming op na, om de druiven precies zo te cultiveren dat de kwaliteit maximaal en het rendement bedrijfseconomisch verantwoord zijn.
Hoe kan het dat hier, op deze aaneengesloten heuvelrug van grand cru parels, de wijnen zo significant beter zijn dan elders? Frustrerend maar waar, hier hebben wij het exacte antwoord nog niet op gevonden. Ja veel van de kwaliteit komt door de geologie. Oude aardlagen die uit het midden van het Jura zijn komen ‘bovendrijven’ bevatten een zekere magie. Maar we hebben geen idee hoe een bepaalde bodem en rots samenstelling de wijn precies vormt, en hoe de verschillen die tussen twee wijnen met 200 meter in herkomst van elkaar tot stand komen. Ons meest gevoelige meetinstrument voor waarneming blijft ons pallet en dat zal niet snel veranderen.
Chambolle-Musigny
De meest elegante pinot noir van de Bourgogne komt uit Chambolle, dat aan het einde van de 19e eeuw de naam van zijn meest beroemde wijngaard, Les Musigny, aan zijn naam heeft toegevoegd. Voor de liefhebbers van elegante wijnen is pinot van de meer kalk dan kleirijke bodems van Chambolle (de vignerons zeggen: plus calcaire que argille) het summum. De AOC Chambolle is compact, 179 ha. Grands Crus Les Musigny en Les Petits Musigny liggen in zuiden, tegen Vougeot aan. Grand Cru Bonnes-Mares steekt in het noorden de grens met Morey-Saint-Denis over. De premiers crus liggen tussen de grands crus in. Boven en onder dit blok van crus, vind je de village wijnen.
Domaine Christian Clerget
Domaine Christian Clerget is een biologische wijnproducent in Vougeot, Côte de Nuits. De 6 hectare concentreren zich rond de fermentatiekelder van het landgoed. Wijngaarden in Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis, Vougeot en Vosne-Romanée, waar Pinot Noir-druiven het hoogtepunt van hun glorie bereiken. Christian is de vijfde generatie in lijn van de familie.
Naast Christian staat Isabelle zijn vrouw, en hun dochter Justine Clerget is sinds kort ook onderdeel van het project. Justine stond erop dat de biologische certificering behaald zou worden en in 2017 gebeurde dat ook. Het domaine werkte echter al langere tijd op een biologische manier zonder pesticiden, herbiciden, chemische behandelingen of meststoffen.
In de kelder worden pigeage en pump-overs worden tot een minimum beperkt, wat leidt tot elegantie extractie om het terroir maximaal te laten spreken. De druiven worden bijna in elk jaar volledig ontsteelt. Nadat de malolactische fermentatie klaar is steekt Christian de wijnen over. Voor rijping kiest Christian een approche lente. Tussen achttien en twintig maanden, maximaal 40% nieuw barrique voor de Échézeaux Grand Cru en Vougeot 1er Cru ‘Les Petits Vougeots’ en ronde de 30% voor de village wijnen. Het doel bij het wijnmaken is om de wijngaard door te laten schijnen in de wijn. Geweldige pinots uit het hart van de Côte de Nuits, zeer gastronomisch en verfijnd!
Les Charmes
Een beroemde wijngaard in het hart van Chambolle, ingeklemd tussen Les Amoureuses in het zuiden en Les Feusselottes en Les Chatelots in het westen. Veel kalksteen. Ook kiezels uit de combes. De stokken van Christian (1,01 ha) bevinden zich direct onder Les Petits Musigny. Handpluk. Selectie in de wijngaard en de kelder. Vergisting in tank, een keer per dag pigéage. Na persing drie dagen terug in de tank om de grovere lies te doen bezinken. Daarna malo in pièces. Na oversteken achttien maanden vatrijping in 1/3 nieuwe vaten. De wijn wordt niet geklaard en gefilterd. Les Charmes is de meest charmante kant van Chambolle. Zacht, aroma’s van frambozen en rode besjes. Na enige jaren flesrijping ontwikkelen zich ook aroma’s van cantharellen.