Côte d’Or et Côte de Nuits
Voor Bourgogne rouge is de Côte de Nuits het absolute summum. De prijsstijgingen zijn de afgelopen jaren enorm geweest en de grand cru wijnen zijn ver buiten bereik van les gens ordinaires geraakt. De kwaliteit is over de hele linie meegegroeid met de prijs. Dit dankzij zeer bekwame vignerons en een fijne balans tussen tradities en innovatie. Ook is het Bourgondische stelsel van wijngaard bezit zo versnipperd dat dit in rijen wordt uitgedrukt in plaats van ares of hectares. De vignerons van de Bourgogne houden er een zeer fijngevoelige afstemming op na, om de druiven precies zo te cultiveren dat de kwaliteit maximaal en het rendement bedrijfseconomisch verantwoord zijn.
Hoe kan het dat hier, op deze aaneengesloten heuvelrug van grand cru parels, de wijnen zo significant beter zijn dan elders? Frustrerend maar waar, hier hebben wij het exacte antwoord nog niet op gevonden. Ja veel van de kwaliteit komt door de geologie. Oude aardlagen die uit het midden van het Jura zijn komen ‘bovendrijven’ bevatten een zekere magie. Maar we hebben geen idee hoe een bepaalde bodem en rots samenstelling de wijn precies vormt, en hoe de verschillen die tussen twee wijnen met 200 meter in herkomst van elkaar tot stand komen. Ons meest gevoelige meetinstrument voor waarneming blijft ons pallet en dat zal niet snel veranderen.
Vougeot
Vougeot, een klein dorp in de Côte de Nuits. De naam is afgeleid van het verkleinwoord Vouge, een beekje dat door het dorp stroomt. Het imago en kwaliteit van het dorp rust bijna volledig op grand cru Clos de Vougeot, met 50,6 ha de grootste van de Bourgogne. Verder zijn er 11,7 ha premiers crus en slechts 4,8 ha village wijngaarden. Hiervan is het gros beplant met pinot noir en een klein, maar groeiend deel met chardonnay. Chardonnay is hier schaars, dus kan er meer aan verdiend worden.
Binnen de gehele Côte d’Or, is de versnippering van het wijngaardareaal in clos de Vougeot misschien wel het hardst voelbaar. In tijden dat de Cisterciënzer monniken hier wijn maakten, werden de verschillende percelen binnen de clos geblend om een gebalanceerde en kwalitatief hoogstaande wijn te maken. Tegenwoordig zijn er meer dan 80 eigenaren die allemaal een klein ‘geïsoleerd’ stukje binnen deze gigantische grand cru bezitten. En de kwaliteit van de wijngaard is zo verschillend dat men niet van één en dezelfde wijn kan spreken.
Domaine Christian Clerget
Domaine Christian Clerget is een biologische wijnproducent in Vougeot, Côte de Nuits. De 6 hectare concentreren zich rond de fermentatiekelder van het landgoed. Wijngaarden in Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis, Vougeot en Vosne-Romanée, waar Pinot Noir-druiven het hoogtepunt van hun glorie bereiken. Christian is de vijfde generatie in lijn van de familie.
Naast Christian staat Isabelle zijn vrouw, en hun dochter Justine Clerget is sinds kort ook onderdeel van het project. Justine stond erop dat de biologische certificering behaald zou worden en in 2017 gebeurde dat ook. Het domaine werkte echter al langere tijd op een biologische manier zonder pesticiden, herbiciden, chemische behandelingen of meststoffen.
In de kelder worden pigeage en pump-overs worden tot een minimum beperkt, wat leidt tot elegantie extractie om het terroir maximaal te laten spreken. De druiven worden bijna in elk jaar volledig ontsteelt. Nadat de malolactische fermentatie klaar is steekt Christian de wijnen over. Voor rijping kiest Christian een approche lente. Tussen achttien en twintig maanden, maximaal 40% nieuw barrique voor de Échézeaux Grand Cru en Vougeot 1er Cru ‘Les Petits Vougeots’ en ronde de 30% voor de village wijnen. Het doel bij het wijnmaken is om de wijngaard door te laten schijnen in de wijn. Geweldige pinots uit het hart van de Côte de Nuits, zeer gastronomisch en verfijnd!
Les Petits Vougeots
Als je de Clos Vougeot uitrijdt, richting het noorden, bots je tegen premier cru Les Petits Vougeots aan. De bodem is hier rijk aan kalksteen, meer Chambolle. In het westen grenst Les Petits Vougeots aan grand cru Le Musigny en in het noorden aan premier cru Les Amoureuses.
De stokken van Christian (0,46 ha) bevinden zich direct onder Les Petits Musigny. Handpluk. Selectie in de wijngaard en de kelder. Vergisting in tank, een keer per dag pigéage. Na persing drie dagen terug in de tank om de grovere lies te doen bezinken. Daarna malo in pièces. Na oversteken achttien maanden vatrijping in 1/3 nieuwe vaten. De wijn wordt niet geklaard en gefilterd. Aroma’s van viooltjes, rode en zwarte bessen, framboosjes en eiken. Na enige jaren flesrijping ontwikkelen zich ook aroma’s van trompetzwammen.