Bio

Mark Haisma Coteaux Bourguignons Rouge 2022

 23,00 (Incl Tax)

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: COTEAUX021 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Coteaux Bourguignons

Als je de kwaliteitspiramide van Bourgogne wilt beklimmen, begin je onderaan met Coteaux Bourguignons. In 2011 besloot het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), de AOC die vroeger de ongelukkige naam Bourgogne Grand Ordinaire droeg, te hernoemen als Coteaux Bourguignons. De nieuwe naam geeft direct een associatie de gehele Bourgogne te bestrijken, en het stilistische aspect: niemand wil een ‘Grand Ordinaire’ drinken.

Coteaux Bourguignons is een flexibele AOC met lage eisen wat betreft oogstvolumes en druivenrassen. Daarmee is het een ideaal label voor wijnmakers om innovatieve technieken en nieuwe blends uit te proberen. Geografisch gezien ook tolerant, want naast de gehele Bourgogne zijn zelfs grote delen van de Beaujolais toegestaan. Zowel rood, wit als rosé valt onder dezelfde appellatie met een breed scala aan Bourgondische druivenrassen. Voor wit is het chardonnay, aligoté, melon de bourgogne, pinot blanc, pinot gris en in de Yonne (Chablis en omstreken) sacy. Rood en rosé worden vooral gemaakt van pinot noir en gamay, en in de Yonne ook césar en tressot. De resulterende wijnen variëren sterk, niet alleen door de verschillende productiemethoden, maar ook vanwege de grote variëteit aan klimaat, topografie en bodem.

Mark Haisma

Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië.  De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.

Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cruFonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge.

Coteaux Bourguignons Rouge

Een blend van grotendeels pinot noir met 30% gamay en een druppel aligoté. De pinot en gamay komen van verschillende wijngaarden en de aligoté uit de vallei onder Vosne-Romanée. Co-fermented, wat betekent dat de druiven na een lichte kneuzing geblend worden en samen fermenteren als een geheel.  

Marks persoonlijke statement bij de wijn: “Fresh and lively, easy drinking, served chilled, served warm, served in front of the roaring log fire in the Alps, there is only one way this will go; Quickly!” 

Al onze wijnen van Mark Haisma

 

Extra informatie
Appellatie

Mousserend

Bio

Biologisch

Druif

,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Mark Haisma Coteaux Bourguignons Rouge 2022
Mark Haisma Coteaux Bourguignons Rouge 2022

Op voorraad