Pernand-Vergelesses
Het dorpje Pernand-Vergelesses ligt aan de westkant van de Corton heuvel. Binnen de grenzen van deze gemeente ligt een substantieel deel van grand cru Corton Charlemagne. Er wordt zowel wit als rood geproduceerd. De beste rode wijnen komen van de naar het oosten georiënteerde percelen, doorlopers vanuit Savigny- Les- Beaune, met name Ile des Vergelesses en het lagere deel van En Caradeux. De kiezelachtige kalkbodem is zeer geschikt voor pinot noir, die hier door de klimaatverandering inmiddels succesvoller rijpt dan voorheen.
De meest gewilde wijnen zijn de witte wijnen aan de Pernand kant van de Corton heuvel. Witte Pernand wijnen, gemaakt van chardonnay, hebben een krachtig, aantrekkelijk vuursteenachtig karakter dat zich goed ontwikkelt in de fles. Chardonnay vind je ook op de zuid, zuidwestelijk gelegen hellingen achter het dorpje zelf. Hier profiteren de druiven van de middagzon, die warmer is en minder straling heeft, dat zorgt voor een hoger suikergehalte en frisse aroma’s. De bekendste producent in Pernand-Vergelesses is Bonneau du Martray, een van de topnamen voor Corton-Charlemagne.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.
Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cru ‘Fonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge.
Pernand Vergelesses Les Pins
Mooie volwassen stokken pinot noir. Hoog gelegen boven het dorp Pernand-Vergelesses. Zuiwestelijke oriëntatie, genietend van de middagzon. Diepe wortels in een toplaag van klei en een kalkstenen diepere laag zorgt zelden voor water stress in hete jaren.
Energiek en levendig, prachtige zuren! Fruit expressie en karakter. Laat duidelijk het potentieel zien wat deze wijngaard kan doen in hete jaren.
Al onze wijnen van Mark Haisma