Bio

Mark Haisma Mâcon Chardonnay 2022

 25,50 (Incl Tax)

Mark Haisma Mâcon Chardonnay 2022

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: MACO017 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Mâconnais

De Maçonnais is een van de spannendste wijngebieden van de Bourgogne. Kwaliteit en stijl zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. Het is een nieuwe bron van betaalbare klassieke wijnen en gebottelde avant garde.

De Mâconnais ligt tussen de Côte Chalonnaise in het noorden en de Beaujolais in het zuiden. Ten zuiden van Pouilly-Fuissé gaan de zachte witte kalkgronden abrupt over in hard graniet van de Beaujolais.

Het gebied ontleent zijn naam aan het stadje Macon, strategisch gelegen aan de Saône, aan de ooit zo belangrijke weg van Cluny naar Lyon. In Cluny bevindt zich de abdij der benedictijnen, gesticht in 909 en lange tijd het machtigste klooster van Frankrijk. De monniken van Cluny beheerden tot ver in de middeleeuwen een groot deel van de wijnbouw in het Hertogdom Bourgogne. Met hun systematische aanpak ontdekten zij dat iedere wijngaard een andere wijn opleverde. De Climats de Bourgogne zijn letterlijk door de monniken op de kaart gezet. Deze wijngaard kaarten vormen mede de basis van de huidige AOC’s.

Het klimaat is continentaal, zonniger, warmer en droger dan in de Côte Chalonnaise en de Côte d’Or. De wijnen zijn dan ook voller, chardonnay krijgt vaak een tropisch randje en pinot en gamay aroma’s van bramen en kruiden.

Wijnen uit deze regio vermelden op het etiket Mâcon, Mâcon-Village of Mâcon plus de naam van een dorp. Drie subgebieden hebben een eigen AOC. De Pouilly familie: Pouilly Fuissé, – Loché en – Vinzelles, Saint-Véran en Viré-Clessé.

Qua viticultuur en vinificatie vind je alles in de Mâconnais. Van bulk tot bijzondere lieux-dits, van oude vaten tot keramische eieren, van oer traditioneel tot vin de nature.

Mark Haisma

Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië.  De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.

Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cruFonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge. En maakt een Gevrey village van verschillende climats. 

Al onze wijnen van Mark Haisma

Extra informatie
Appellatie

Mousserend

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Mark Haisma Mâcon Chardonnay 2022
Mark Haisma Mâcon Chardonnay 2022

Op voorraad