David Moret Meursault Premier Cru Genevrières 2023

 160,00 (Incl Tax)

Wit – chardonnay – confit de citron – witte perzik tropisch fruit – room – vanille – lange afdronk 

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: MEUR113 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

AOC Meursault 

Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie. De meeste wijngaarden van Meursault liggen in de luwte van de heuvel Le Montmellian, met nauwelijks wind uit het westen. Zij zijn daardoor wat warmer dan die in Puligny en Chassagne. Meursault staat dan ook bekend om zijn volle, zachte chardonnay. Beurre et noisettes (boter en hazelnoot) zoals de Franse sommeliers zeggen. Meursault heeft alleen premier crus en village wijnen, er zijn geen grand cru wijngaarden. Toch maakt de appellatie zijn vooraanstaande plaats in de gouden chardonnay driehoek meer dan waar, de kwaliteit van de wijnen is hoog. 

Er zijn 17 premier cru wijngaarden, eigenlijk 29 als je alle ‘sub gaarden’ mee zou mogen tellen. De drie grote sterren zijn Perrières, Charmes en Genevrières. Deze premier crus liggen op de heuvel, arme bodem, goede drainage. In het dal liggen de meeste village wijngaarden, daar bevat de bodem meer klei en vooral in drogere jaren komen hier goede wijnen vandaan. De hand van de wijnmaker is ook in Meursault van invloed. Zo maakt Comtes Lafon een rijke en volle stijl met aroma’s van rijpe perzik die eerder op dronk is. Meursault à la Coche-Dury heeft een meer reductieve stijl en valt op met aroma’s van roze grapefruit. Dit soort Meursault wijnen laten na een aantal jaren vaak een uitzonderlijk hoge kwaliteit zien. 

David Moret

David Moret is een van de meest opvallende micro-négociants van Beaune, waar hij wijn maakt in een oude, kleine kelder in het centrum van de stad. Arend-Jaap ontdekte hem tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières the best in show waren, beter dan Comtes Lafon en Leflaive.

Ongeveer vijfentwintig jaar geleden is David als een komeet uit het niets verschenen, zijn familie zat niet in de wijn en had ook geen wijngaarden in de Bourgogne. Na zijn studie wijnbouw en oenologie begon David zijn carrière met het verkopen van apparatuur zoals persen en RVS tanks. Hij leerde veel van zijn clientèle; voornamelijk telers van Côte de Beaune. Eind jaren tachtig besloot hij zelf wijnmaker te worden en kocht hij zijn eerste eikenvaten en druiven. In 1999 opende handelshuis ’David Moret’ en al snel specialiseerde hij zich succesvol in chardonnay, uit Meursault om precies te zijn. Inmiddels maakt hij wijn uit de gehele magische driehoek van de Côte de Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor zijn druiven heeft hij contracten met acht top vignerons. Davids wijnen hebben hun weg gevonden over de hele wereld, van Korea tot Las Vegas, Dubai en natuurlijk Den Haag!

De kwaliteit van het fruit staat voorop bij deze perfectionist. David bemoeit zich dan ook het hele jaar door intensief met het wijngaard management. Het plukken gebeurt door zijn mensen. Zo kan hij zelf de beste druiven sorteren, zowel in de wijngaard als in de kelder – met behulp van zijn spiksplinternieuwe optische sorteermachine. Alle witte wijnen van David, van zijn aligoté tot zijn Corton-Charlemagne, worden vergist en gerijpt op eikenhout, waarvan 10 tot 30 procent nieuw. Alsof het Zwitserse horloges zijn, heeft iedere wijn precies 13,5 procent alcohol. De wijnen worden na 10 maanden overgestoken van vat naar tank, waardoor de volle fruitsmaak en het terroir houden blijven. De botteling is drie maanden later.

De wijnen lijken op de maker: rijp, rond, vol en gul. Maar ook strak en fris, zoals zijn haren naar achteren gekamd zijn. Davids zoon Hubert werkt sinds kort mee en bewerkt inmiddels ook een pracht perceel in Vosne-Romanée, van moeders kant.

Meursault Premier Cru Les Genevrières

David’s premier crus zijn een schoolvoorbeeld van sense of place. De premier cru wijngaard Les Genevrières ligt naast Les Perrières. Samen met Les Charmes worden deze drie premier cru wijngaarden ook wel de grand crus van Meursault genoemd. Les Genevrières heeft een zonnige, oost- zuidoostelijke expositie op een mooie plaat kalksteen. Net iets warmer dan Perrières komt dit in de wijn terug als geconcentreerd tropisch fruit in balans gehouden door rijpe citroen. Genevrières betekent ‘jeneverbes’, verwijzend naar de jeneverbesstruiken die vroeger op de heuvels stonden. Aroma’s van jeneverbes gaat misschien wat ver om deze wijn te omschrijven, maar iets kruidigs heeft het zeker. Verbena?

Gebalanceerd en elegant, tropisch fruit in evenwicht met zuren. Iets romig richting de afdronk. Grote wijn, kleine oplage.

 

Al onze wijnen van David Moret

 

Extra informatie
Jaar

Land

Regio

Appellatie

Producent

Mousserend

Kleur

Inhoud

Druif

Plaatshouder
David Moret Meursault Premier Cru Genevrières 2023

Op voorraad