Meursault
Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie en staat bekend om zijn volle, zachte chardonnay. “Beurre et noisettes” (boter en hazelnoot), plegen Franse sommeliers te zeggen. In tegenstelling tot Puligny en Chassagne heeft Meursault geen grands crus binnen zijn grenzen. Maar dankt zijn hoge plaats in het Walhalla van chardonnay aan de hoge kwaliteit van premier cru en village wijnen.
Grofweg kun je Meursault op twee manieren indelen. In de eerste plaats natuurlijk aan de hand van terroir. De wijngaarden op de heuvel hebben een arme bodem en een goede drainage. Hier bevinden zich de premiers crus wijngaarden, waarvan Les Perrières, Les Charmes en Les Genevrières de beste naam hebben. In het dal bevat de bodem meer klei en kunnen de wijnen in droge jaren zeer de moeite waard zijn. In de tweede plaats aan de hand van de stijl van de wijnmaker: de volle, rijpe stijl van Comtes Lafon en zijn navolgers en de ingetogen, reductieve stijl van Coche-Dury en zijn navolgers. Meursault à la Comtes Lafon valt op door aroma’s van rijpe perzik, Meursault à la Coche-Dury door aroma’s van roze grapefruit. De rijpe stijl is eerder op dronk, de ingetogen stijl heeft een aantal jaren nodig om zijn soms uitzonderlijk hoge kwaliteit te tonen.
David Moret
Arend-Jaap kwam David op het spoor tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières ‘the best in show’ waren, beter dan Comte Lafon en Leflaive. David maakt deel uit van de reusachtige Moret-clan. Zijn ouders hadden echter geen wijngaarden. Na zijn studie viticulture en oenologie in Beaune begon hij zijn wijn carrière als verkoper van persen, vaten en andere apparatuur die je nodig hebt om wijn te maken. Aldus bouwde David een enorm netwerk van producenten op. Sinds 2000 maakt David zelf wijn en inmiddels bezit hij ook een aantal eigen percelen. De wijn wordt gemaakt in zijn kelder in Beaune.
Beaune’s naam en faam wordt gedragen door de handelshuizen, grote firma’s die soms al eeuwen bestaan zoals Louis Jadot, Joseph Drouhin, Louis Latour, and Bouchard Père et Fils. Zij bepalen en domineren het imago van Beaune. Daarbuiten bevindt zich het andere Bourgogne. Wijnboeren die ergens tussen de halve en 6 hectare aan eigen wijngaarden hebben en daarvan zelf druiven oogsten, wijnmaken en bottelen. David Moret zit daar ergens tussenin, een micro-négociant. Dit is het kleinschalig inkopen van het rauwe fruit bij kwaliteit gedreven vignerons onder duurzame en vertrouwelijke samenwerkingen. David werkt veelal met vignerons uit de grote dorpen van de Côte de Beaune: Chassagne, Puligny en Meursault en een beetje uit Auxey-Duresses en Saint-Romain. Hij werkt zonder dogma’s en doet wat nodig is om goede wijn te maken, met bovenal veel respect voor het Bourgondische terroir denken en doen.
Premier Cru Poruzots
Poruzots (of Porusots) is een wijngaard van 11,4 hectare ongeveer op gelijke afstand tussen het dorp Meursault in het noorden en de wijngaarden Perrières en Charmes in het zuiden. Het ligt op het midden van de côte, met een vrijwel perfecte bodem; oeroud kalksteen met een niet te dikke toplaag van klei. Het fruit is hand geoogst. In de kelder volgt een spontane fermentatie, altijd op hout, met een iets hogere temperatuur dan gebruikelijk. Daarna 10 maanden hout rijping, barriques met medium toast. Village en premier cru wijnen krijgen 20% nieuw hout. Relatief vroeg oversteken van hout naar staal om genoeg fruitexpressie te bewaren.