Morey-Saint-Denis
Morey-Saint-Denis is met ongeveer 108 ha een zeer kleine appellatie van de Côte de Nuits. De grote buurman aan de noordkant is Gevrey-Chambertin en de bijna net zo kleine buurman in het zuiden Chambolle-Musigny. Terwijl het in Gevrey logisch was “Chambertin” aan de plaatsnaam toe te voegen en in Chambolle “Musigny”, was er in Morey voor alle grands crus wel iets te zeggen. Men had dus de keuze uit: Morey-Lambrays, Morey-Tart, Morey-La Roche en Morey-Saint-Denis. Om vooral politieke redenen is het Morey-Saint-Denis geworden: bijna iedere producent in Morey heeft wel een rijtje stokken in de Clos Saint-Denis. Het is natuurlijk ook heel vroom om jezelf naar de bisschop van Parijs te noemen die in 250 door de Romeinen werd vermoord en het wonder verrichtte door met zijn hoofd naar de plaats te lopen die tegenwoordig Saint-Denis heet. Of is het omdat Denis de Franse verbastering van Dionysos is, de Griekse god van de wijn?
Wijn uit Morey wordt vaak vergeleken met die uit Gevrey en Chambolle, alsof Morey geen eigen karakter heeft. Misschien is het karakter van Morey ook wel balans, waarbij iedereen zelf vooral moet weten of je elegantie omschrijft als typisch Chambolle en structuur als typisch Gevrey. Door de geringe omvang van de appellatie zijn potentiële kwaliteit en karakter van Morey hoog en homogeen; een goede drainage en beschutting zorgen er voor dat ook in nattere en koudere jaren goede wijn wordt gemaakt.
Domaine Christian Clerget
Domaine Christian Clerget is een biologische wijnproducent in Vougeot, Côte de Nuits. De 6 hectare concentreren zich rond de fermentatiekelder van het landgoed. Wijngaarden in Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis, Vougeot en Vosne-Romanée, waar Pinot Noir-druiven het hoogtepunt van hun glorie bereiken. Christian is de vijfde generatie in lijn van de familie.
Naast Christian staat Isabelle zijn vrouw, en hun dochter Justine Clerget is sinds kort ook onderdeel van het project. Justine stond erop dat de biologische certificering behaald zou worden en in 2017 gebeurde dat ook. Het domaine werkte echter al langere tijd op een biologische manier zonder pesticiden, herbiciden, chemische behandelingen of meststoffen.
In de kelder worden pigeage en pump-overs worden tot een minimum beperkt, wat leidt tot elegantie extractie om het terroir maximaal te laten spreken. De druiven worden bijna in elk jaar volledig ontsteelt. Nadat de malolactische fermentatie klaar is steekt Christian de wijnen over. Voor rijping kiest Christian een approche lente. Tussen achttien en twintig maanden, maximaal 40% nieuw barrique voor de Échézeaux Grand Cru en Vougeot 1er Cru ‘Les Petits Vougeots’ en ronde de 30% voor de village wijnen. Het doel bij het wijnmaken is om de wijngaard door te laten schijnen in de wijn. Geweldige pinots uit het hart van de Côte de Nuits, zeer gastronomisch en verfijnd!