Pernand-Vergelesses
Het dorpje Pernand-Vergelesses ligt aan de westkant van de Corton heuvel. Binnen de grenzen van deze gemeente ligt een substantieel deel van grand cru Corton Charlemagne. Er wordt zowel wit als rood geproduceerd. De beste rode wijnen komen van de naar het oosten georiënteerde percelen, doorlopers vanuit Savigny- Les- Beaune, met name Ile des Vergelesses en het lagere deel van En Caradeux. De kiezelachtige kalkbodem is zeer geschikt voor pinot noir, die hier door de klimaatverandering inmiddels succesvoller rijpt dan voorheen.
De meest gewilde wijnen zijn de witte wijnen aan de Pernand kant van de Corton heuvel. Witte Pernand wijnen, gemaakt van chardonnay, hebben een krachtig, aantrekkelijk vuursteenachtig karakter dat zich goed ontwikkelt in de fles. Chardonnay vind je ook op de zuid, zuidwestelijk gelegen hellingen achter het dorpje zelf. Hier profiteren de druiven van de middagzon, die warmer is en minder straling heeft, dat zorgt voor een hoger suikergehalte en frisse aroma’s. De bekendste producent in Pernand-Vergelesses is Bonneau du Martray, een van de topnamen voor Corton-Charlemagne.
Domaine Françoise André
Domaine Françoise André is in 1983 opgericht door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 10 ha in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton, Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op -1 en de vaten zijn opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt (certificaat in 2012).
De wijnen worden gemaakt met precisie en minimale interventie. Voor wit houdt dit in zachtjes, pneumatisch persen van hele trossen. De alcoholische en malolactische fermentatie zijn natuurlijk en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage. Voor rood wordt volledig ontsteeld en is er koude schilweking van 4 tot 7 dagen, voorafgaand aan de spontane fermentatie. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik (grote vaten voor wit, barriques voor rood). De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Voor Lauriane waren de wijnen van Patrick Bize and Jean-François Coche-Dury de ultieme inspiratiebron. Jaar rond werken zij keihard in de wijngaard en met zachte hand in de kelder.
Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille
Deze wijngaard ligt tegenover het meest westelijke deel van ‘En Charlemagne’. Top terroir aan de ‘achterzijde’ van de Corton heuvel. 60 jaar oude stokken. Domaine André bezit hier 0,44 hectare. Oriëntatie naar het (zuid)oosten. Strenge selectie in de wijngaard en daarna nogmaals op de sorteertafel. De hele trossen worden langzaam en zorgvuldig geperst, daarna een overheveling. Spontante langzame vergisting. Voornamelijk gerijpt op grote vaten met rond de 20-30% nieuw eikenhout. Sur lie gerijpt zonder bâtonnage wat kenmerkend is voor het domaine, twee winters op vat. Prachtige aroma’s van amandel en marsepein.