Pommard
Pommard ligt een paar kilometer onder Beaune en grenst in het zuiden aan Volnay. Het riviertje Avant Dheune loopt er dwars doorheen, vroeger was dit een grote rivier die een interessante bodem met een dikke laag klei heeft achtergelaten. Het charmante dorpje- vernoemd naar de oude godin van de tuinen, Ponoma- is omringd door een weelderig mozaïek van percelen en clos. Pommard is een van de weinige appellaties waar alleen rode wijn van pinot noir wordt gemaakt. De appellatie bestaat voor een groot deel uit village wijnen, er zijn 28 premier crus. Grand crus zijn er nog niet, wijngaarden Les Rugiens en Les Epenots maken een kans.
De wijngaarden van Pommard liggen lager dan die van Volnay, de bodem bestaat vooral uit rode klei met veel ijzer. De wijnen onderscheiden zich van andere rode Bourgognes door hun vuurrode kleur, stevige structuur en tannine. Het gewicht en tannine komt voornamelijk van de kleibodem die vocht vasthoudt; veel water toevoer naar de bladeren van de wijnstok zorgt voor meer tannine. De afgelopen jaren is het door global warming droger en warmer, dit heeft de waterhuishouding van de wijnstokken gunstig beïnvloed: Pommard wijnen zijn eleganter geworden zonder fruit te verliezen, ze laten hun potentieel steeds vroeger zien.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.
Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cru ‘Fonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge.
Pommard Clos des Arvelets
Clos des Arvelets is een op het zuiden georiënteerde wijngaard, direct boven het dorp. Mark heeft er alles aan gedaan om de wijn zo verfijnd mogelijk te maken, waaronder 25% hele tros persing. Het resultaat is een wijn met de voor-, maar niet de nadelen van Pommard. Structuur en tannines, maar niet jammy (om een woord van Mark te gebruiken). Aroma’s van aardbei, blauwe bessen, verse blauwe pruimen. Ceder. Fijne tannines.
Al onze wijnen van Mark Haisma