Bio

Mark Haisma Saint-Romain 2017

 49,00

Wit – chardonnay – rijpe citroen – ananas – kaneel

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: STRO005 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

“He seems to have struck gold. His wines have an excellent balance between fruit, expression and refreshment without being in any way wimpish. The wines are also, appetisingly, bone dry.” – Jancis Robinson

Saint-Romain

Saint-Romain (93,3 ha) ligt ten westen van Auxey-Duresses. Oorspronkelijk vielen de wijngaarden onder de appellatie Hautes-Côtes de Beaune, maar in 1947 heeft ook dit dorp een eigen appellatie gekregen. De stijl van de wijn van Saint-Romain wordt bepaald door de hoogte (350-410 meter) en de zuidzuidwest ligging. Het is dus wat kouder en minder lang zonnig dan in bijvoorbeeld Meursault dat lager (240-320) ligt en zuidoost is georiënteerd. Deze omstandigheden maken dat Saint Romain vaak uitblinkt in citrusaroma’s, net als Chablis.

Mark Haisma

Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië.  De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.

Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cruFonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge. En maakt een Gevrey village van verschillende climats. 

Marks Saint Romain komt voor het grootse deel van de wijngaard Jarron, een zuidzuidwest georiënteerde wijngaard, halverwege de heuvel. Jarron geeft rijp fruit. De wijn is aangevuld met druiven uit het dorp, waar het wat koeler is en de druiven frisheid geven. Aroma’s van rijpe citroen, ananas en kaneel.

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Biologisch

Mark Haisma Saint-Romain 2017

Op voorraad