Champagne
In de Champagne zijn ongeveer 19.000 druivenboeren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 ‘Grandes Marques’, zoals Moët, Veuve Clicquot, Laurent-Perrier en Bollinger of een van de 43 coöperaties, zoals die van Mailly en Mesnil. Ongeveer 4600 wijnboeren verkopen champagne die zij zelf hebben geproduceerd. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken bewaren zij vins de réserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door vele verschillende jaargangen te blenden hebben hun wijnen nagenoeg ieder jaar hetzelfde karakter, ook wel huisstijl genoemd. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken hoe bijvoorbeeld een wijn uit 2009 verandert door 5% wijn uit 2008 en 4% uit 2007 toe te voegen. De boeren die zelf wijn maken kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig vins de réserve aanhouden. Deze champagnes hebben een meer vineus karakter. Ook zijn er grote verschillen tussen de jaren in dit grillige noord Franse klimaat.
Mesnil-sur-Oger
We bevinden ons hier in de ‘Côte des Blancs’; een oostelijk georiënteerde helling door wind en water geslepen uit krijt en kalk, net ten zuiden van Epernay. Een optimale habitat voor chardonnay ; hier is het perfecte huwelijk besloten tussen druif en bodem. De grand cru dorpjes vliegen je hier om de oren, van noord naar zuid: Cramant, Avize, Oger en Le Mesnil-sur-Oger. En niet te vergeten, de zeer respectabele premier cru Vertus en de alleen witte druiven geclassificeerde dorpjes zoals Cuis, Grauves en Bergères-lès-Vertus. Waarom kalk en chardonnay? Hier zijn vele redenen voor,maar de belangrijkste zijn:
- Kalksteen staat erom bekend dat het de wijn hoge zuren geeft in combinatie met breedte en rondeur op het midden-palet. Dit laatste heeft een blanc de blanc uit dergelijk koel klimaat nodig!
- De bodem is koel en houdt op de juiste manier water vast (gooi is een krijtje in water), warmte en water zijn beschikbaar maar niet in te veel.
- Chardonnay is veel minder gevoelig voor chlorosis, een ziekte waar de wijnstok in de arme kalksteen een groot tekort aan magnesium, ijzer of zink opbouwt.
- Kalksteen is arm aan nutriënten en daardoor kan de groeigrage chardonnay niet veel energie stoppen in het groeien van bladeren en takken.
Champagne uit Mesnil is bijna altijd blanc de blancs en heeft een intense innerlijke kracht. Mesnil gaat over structuur en ruggengraat maar ook verfijning en volkomenheid. Er is altijd een fijne draad van mineraliteit te herkennen, die door de gehele wijn heen beweegt. Het zijn champagnes die tijd nodig hebben om in volle wasdom te komen en hun volledige waaier aan aroma’s bloot te geven.
Famille Robert
De geschiedenis van familie Robert gaat langer terug maar Henri Robert (1881-1948) was de eerste die wijngaarden aanplantte en daarmee de eerste stappen in de wijnbouw zette. Daarna kwam André Robert (1925), die in 1962 voor het eerst zelf champagne maakte. Het familiebedrijf valt onder de categorie ‘alleen eigen fruit’ of in het frans Récoltant-Manipulant. André werd opgevolgd door Bertrand en Bertrand door Claire. Deze vijfde generatie vignerons van de familie heeft nu de wind vol in de zeilen. Claire runt het bedrijf, specialist in marketing, samen met haar man Jean-Baptiste Denizart, die voornamelijk wijngaard en vinificatie doet.
Het is een bijzonder terroir waar de Roberts hun wijngaarden mogen bewerken en oogsten. De fameuze Krug champagne heeft bijvoorbeeld aangrenzende wijngaarden. De specialisatie in chardonnay is natuurlijk gedreven door hun ligging midden op de Côte des Blancs. Het blauwe fruit voor de rosé champagne komt onder andere uit Montigny (Vallée de la Marne).
Het domein heeft een HVE-certificaat (haute valeur environnementale); een hoge standaard voor duurzame wijnbouw. De kennis en kunde over samenwerken met de natuur is hierdoor intern enorm gegroeid.
Wijnmaken en stijlkeuzes
Aangezien de Roberts alleen met fruit van eigen wijngaard werken, begint de focus steeds meer op wijngaard en kwaliteit van de druiven te liggen. Het merendeel van de Champagnes is een blend, maar bij Claire en Jean-Baptiste wordt er een bijna Bourgondische terroir filosofie toegepast. De rosé Champagne is de enige cuvée met wijnen uit verschillende dorpen. Twee duidelijke stijlkeuzes van huis zijn het rijpen op ‘pièce’ (Bourgondisch eikenhout fust) en het blokkeren van de malolactische fermentatie. De rijping op fust gebeurd veelal op oude vaten en als er nieuw hout in het spel is, is het bedachtzaam en verfijnd toegepast. In Champagne kan het hout in zowel mondgevoel als aroma al snel domineren. Het blokkeren van ‘de malo’ geeft de wijn in zijn prille jeugd een hardheid, de Roberts geven mede hierdoor een lange rijping mee aan alle wijnen. Minimaal drie jaar voor non-vintage (les Vignes de Montigny, Les Jardins du Mesnil) en zes jaar voor vintage (Terre du mesnil). Doordat de malo geblokt wordt bekruipt je een meedogenloos en gedecideerd gevoel, en dat is juist zo geweldig aan deze parelwijn. Ook wordt er bij de meeste cuvées lichte battonage toegepast na alcoholische vergisting van de basiswijn. De kelder keuzes zijn zo gefocust op stijl maar hebben ook een positieve bijwerking op, onder andere het rijpings potentieel. Zoals veel producenten in de streek lopen de dosages bij de Roberts over de jaren heen langzaam terug, dit vergroot de expressie van terroir en maakt de wijn luchtiger en verfijnder.
Les Jardins du Mesnil Brut Nature
Blend van verschillende terroirs, 100% chardonnay uit en rond het dorpje Mesnil. Compositie van wijngaarden met verschillend karakter: de vlakke en lager gelegen percelen samen met intense krijt hellingen tegen het dorp aan. Vinificatie voor 50% in barriques en 50% op vat, malo actief geblokt. De basiswijn rijpt 10 maanden sur lie met lichte bâtonnage vlak na de fermentatie en vervolgens de tweede alcoholische fermentatie in fles en 5 jaar sur lattes in de krijt grotten van de Roberts. Geen dosage.