Champagne
In de Champagne zijn ongeveer 19.000 wijnboeren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 Grandes Marques, zoals Moët & Chandon, Laurent-Perrier en Bollinger of een van 43 coöperaties, zoals die van Mailly en Mesnil. Ongeveer 4600 wijnboeren verkopen champagne die zij zelf hebben geproduceerd. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken hebben zij vins de reserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door verschillende jaargangen te mengen hebben hun wijnen steeds dezelfde huisstijl. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken hoe bijvoorbeeld een wijn uit 2009 verandert door 5% wijn uit 2008 en 4% uit 2007 toe te voegen. De boeren die zelf wijn maken kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig vins de reserve aanhouden. Deze champagnes hebben een meer vineus karakter. Ook zijn er verschillen tussen de jaren.
“Nous avons particulièrement apprécié la dynamique des 2019 avec comme toujours une représentation très défilé des terroirs” @ Bettane 2022
David Moret
Beaune’s naam en faam wordt gedragen door de handelshuizen, grote firma’s die soms al eeuwen bestaan zoals Louis Jadot, Joseph Drouhin, Louis Latour, and Bouchard Père et Fils. Zij bepalen en domineren het imago van Beaune. Daarbuiten bevindt zich het andere Bourgogne. Wijnboeren die ergens tussen de halve en 6 hectare aan eigen wijngaarden hebben en daarvan zelf druiven oogsten, wijnmaken en bottelen. David Moret zit daar ergens tussenin, een micro negociant. Dit is het kleinschalig inkopen van het rauwe fruit bij kwaliteit gedreven vignerons onder duurzame en vertrouwelijke samenwerkingen. David werkt veelal met vignerons uit de grote dorpen van de Côte de Beaune: Chassagne, Puligny en Meursault en ook een beetje Auxey-Duresses en Saint-Romain.
Arend-Jaap kwam David op het spoor tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières ‘the best in show’ waren, beter dan Comte Lafon en Leflaive. David maakt deel uit van de reusachtige Moret-clan. Zijn ouders hadden echter geen wijngaarden. Na zijn studie viticulture en oenologie in Beaune begon David zijn wijn carrière als verkoper van persen, vaten en andere apparatuur die je nodig hebt om wijn te maken. Aldus bouwde David een enorm netwerk van producenten op. Sinds 2000 maakt David zelf wijn. Inmiddels heeft David ook een aantal eigen percelen. De wijn wordt gemaakt in zijn kelder in Beaune. Hij werkt zonder dogma’s en doet wat nodig is om goede wijn te maken, met bovenal veel respect voor het Bourgondische terroir denken en doen.
De continuïteit van absolute kwaliteit in harmonieuze samenhang met de grillige deining van jaargang expressie in Bourgogne is indrukwekkend en dwingt veel respect af! Wij zien een gouden toekomst voor deze getalenteerde wijnmaker.
“CD” Champagne Premier Cru Extra Brut
Champagne gemaakt door David Moret, négociant in Beaune, in samenwerking met Maison Ponson, récoltant manipulant in de Champagne. CD staat voor Clarisse (Davids vrouw) en David en is tevens een knipoog naar couturier Christian Dior. Druiven afkomstig van de premier cru-heuvels van de Montagne de Reims, 50% chardonnay en 50% pinot noir. Geplukt, geperst, en daarna vergist in Bourgogne vaten (soms zelfs een oud Montrachet vat!). Sur latte rijping van 18 tot 25 maanden. Daarna een kleine dosage van 3 gram.