“It would not be exaggerating to say that Meyer Näkel makes some of the most outstanding Spätburgunders of Germany.” Jancis Robinson
“Werner Näkel ist der renommierteste Winzer an der Ahr.” Eichelmann
“This is utterly delicious. Perfect lunch wine. Hard to spit!” (Tamlyn Currin)
Ahr
Drie uur rijden van Den Haag bevindt zich, vlak bij Bonn, het riviertje de Ahr. De Ahr is een van de meest noordelijke wijnregio’s in Europa. Je zou verwachten dat zo noordelijk alleen witte wijn kan worden gemaakt, zoals langs de Mosel. Het samenspel tussen de Eifel, die de koude winden uit het westen tegenhoudt en hellingen van leisteen op het zuiden maken de Ahr echter zeer geschikt voor pinot noir. De Ahr nadert met zijn eigen stijl (net als Oregon, VS en Central Otago, Nieuw-Zeeland) de klasse van de pinot noir in de Bourgogne.
Meyer Näkel
Werner Näkel was in 1982 de eerste in de Ahr die rücksichtslos koos voor pinot noir van hoge kwaliteit. Met Bourgondische wijnranken en technieken ontwikkelde Werner een nieuwe stijl, waarin pinot noir en de steile leistenen hellingen van het Ahr-dal perfect samenkomen. Anno 2019 behoort Meyer-Näkel, nu onder leiding van Werner’s dochters Meike en Dörte tot de absolute wereldtop van pinot noir. In de uitpuilende prijzenkast, onder meer: Decanter Pinot Noir Of The World Trophy en de Grand Pinot Noir Award.
Spätburgunder
Je herkent de beste wijnmakers aan hun basiswijnen. Als die goed zijn, dan is er iets bijzonders aan de hand. De “basis” spätburgunder van Meike en Dörte is zeldzaam goed. Korte maceratie op een wat lagere temperatuur en 10 maanden rijping in pièces hebben gezorgd voor een fruitige, maar ook volle Ahr spätburgunder die direct op dronk is. Aroma’s van rode bes, aalbes, kaneel en zwarte thee. Pepertje!