Mosel
Van Trier naar Koblenz meandert de Mosel door een dal met steile hellingen van leisteen. De interactie tussen het klimaat (op de grens van maritiem en continentaal), de bodem (de donkere leisteen die de warmte vasthoudt) en het druivenras riesling zorgen voor de meest klassieke wijn van Duitsland. Van droog tot zoet, Mosel riesling is uniek. Langs de Mosel gebeurt veel nog met de hand; de hellingen zijn er te steil voor machines.
Nik Weis
De familie Weis maakt sinds 1947 wijn in de St. Urbanshof. Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut bevindt zich in een bocht van de Mosel. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van Laurentiuslay en Layet.
Nik heeft mazzel; hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de Piesporter Goldtröpfchen, de Liewener Laurentiuslay en de Mehringer Layet, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser. Een ander groot geluk is dat de wijngaarden veelal zijn beplant met oude stokken, soms nog op hun eigen wortelstokken. Al vanaf de start van het Weingut in 1947 worden de wijnranken zelf gestekt en opgekweekt. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling klonen. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.
Goldtröpfchen Riesling Auslese Grosse Lage
Op deze legendarische wijngaarden de ‘Goldtröpfchen’ in Piesport wordt al 1800 jaar wijndruiven verbouwd! De wijngaard reikt als een soort hoefijzer van zuidoostelijke tot zuidwestelijke expositie, werkelijk magistraal.
Nik Weis zijn wijngaarden bevinden zich in twee percelen, het klassieke centrale gedeelte, waar het blauwe leisteen sterk gedesintegreerd is. Toen er in het begin van de 20ste een ‘landconsolidatie’ plaatsvond, werd dit stuk zo onwerkbaar verklaard dat de wijnstokken niet gerooid werden. Andere delen werden hierna opnieuw verdeeld en ingericht om effectievere landbouw te bewerkstellingen. Nik Weis zijn wijnstokken hebben de renovatie ‘overleefd’ en zijn daardoor met 120 jaar ware relikwieën uit een ander tijdperk.
De Auslese is begin november geoogst en zijn uiteindelijk zeer potente rijpe druiven. Ieder jaar wordt de fermentatie op het perfecte moment gestopt waarin zuren, restsuiker, alcohol en aromatische expressie in perfecte harmonie samenkomen. Geweldig bij Crêpe Suzette, Apfelstrudel met rum-rozijnen of Comté vieux (36 maanden).