Mosel
Van Trier naar Koblenz meandert de Mosel door een dal met steile hellingen van leisteen. De interactie tussen het klimaat (op de grens van maritiem en continentaal), de bodem (de donkere leisteen die de warmte vasthoudt) en het druivenras riesling zorgen voor de meest klassieke wijn van Duitsland. Van droog tot zoet, Mosel riesling is uniek. Langs de Mosel gebeurt veel nog met de hand; de hellingen zijn er te steil voor machines.
Nik Weis
De familie Weis maakt sinds 1947 wijn. Terwijl Duitsland wederopbouwde, kocht opa Weis een aantal van de mooiste, oude wijngaarden langs de Mosel. De familie liet zich niet van de wijs brengen en deed niet mee aan de Flurbereinigung – de ruilverkaveling en herstructurering van wijngaarden in de jaren ’50 en ’60, waarbij oude stokken werden gerooid en vervangen door productieve klonen die geschikt waren voor mechanisatie. Daardoor zijn veel percelen van Nik nog altijd beplant met oeroude stokken, uitsluitend met de hand te bewerken. Nik stekt zijn “moederstokken” ook voor het kweken van nieuwe rieslingranken. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.
Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut Nik Weis bevindt zich in de St. Urbanshof, in een bocht van de Mosel. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van de Laurentiuslay en de Layet. Nik heeft mazzel: hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de twee bovengenoemde en de Piesporter Goldtröpfchen, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser.
De droge rieslings van Nik zijn echt trocken. Na intensief handwerk in de wijngaard worden de druiven geperst in een moderne basketpress – voor puur sap, met minimale blootstelling aan zuurstof. Vervolgens spontane vergisting in tanks. Ieder perceel krijgt zijn eigen tank. Daarna nog zes tot twaalf maanden sur lies. Het resultaat wijnen met ingetogen fruit en subtiele hartige smaken. Complexe wijnen. Zeer gastronomisch. De zoete wijnen van Nik zijn nooit mierzoet. Van Kabinett tot Auslese zijn de wijnen in balans, niet alleen met riesling zuren, maar ook met aroma’s van groene kruiden.
Goldtröpfchen Riesling Auslese Grosse Lage
Op deze legendarische wijngaarden de ‘Goldtröpfchen’ in Piesport wordt al 1800 jaar wijndruiven verbouwd! De wijngaard reikt als een soort hoefijzer van zuidoostelijke tot zuidwestelijke expositie, werkelijk magistraal.
Nik Weis zijn wijngaarden bevinden zich in twee percelen, het klassieke centrale gedeelte, waar het blauwe leisteen sterk gedesintegreerd is. Toen er in het begin van de 20ste een ‘landconsolidatie’ plaatsvond, werd dit stuk zo onwerkbaar verklaard dat de wijnstokken niet gerooid werden. Andere delen werden hierna opnieuw verdeeld en ingericht om effectievere landbouw te bewerkstellingen. Nik Weis zijn wijnstokken hebben de renovatie ‘overleefd’ en zijn daardoor met 120 jaar ware relikwieën uit een ander tijdperk.
De Auslese is begin november geoogst en zijn uiteindelijk zeer potente rijpe druiven. Ieder jaar wordt de fermentatie op het perfecte moment gestopt waarin zuren, restsuiker, alcohol en aromatische expressie in perfecte harmonie samenkomen. Geweldig bij Crêpe Suzette, Apfelstrudel met rum-rozijnen of Comté vieux (36 maanden).