Saar
De Saar is een zijriviertje van de Mosel, vlakbij Trier, in de Romeinse tijd de grootste stad ten noorden van de Alpen. Nu is het hier voor riesling groots. De combinatie van hoogte (de Saar is het hoogste deel van de Mosel), koude (een graad frisser dan in Koblenz), droogte (de regen valt in de Ardennen) en Devonschiefer (donker leisteen) zorgt voor verfijnde wijnen die eindeloos kunnen ouderen. Aan de Saar ligt de Scharzhofberg, een van de beroemdste wijngaarden ter wereld, waarvan Egon Müller (de grootse levende riesling-legende) zijn beroemde Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese maakt.
Saar-riesling is een ballet van zoet en zuur. De kunst van het wijnmaken is het vinden van balans, die ieder jaar, voor iedere wijngaard anders is; in warme jaren, als de zuurgraad wat lager is, worden vaak drogere wijnen met wat meer alcohol gemaakt. In koude jaren met hogere zuren worden wijnen gemaakt met wat meer restsuiker en minder alcohol. De ultieme Saar-riesling is Kabinett, vroeg geplukt, verfrissende zuren in volledige harmonie met restsuiker en licht (7-10%). Goede Kabinett smaakt bijna droog en is zeer verfrissend.
Nik Weis
De familie Weis maakt sinds 1947 wijn. Terwijl Duitsland wederopbouwde, kocht opa Weis een aantal van de mooiste, oude wijngaarden langs de Mosel. De familie liet zich niet van de wijs brengen en deed niet mee aan de Flurbereinigung – de ruilverkaveling en herstructurering van wijngaarden in de jaren ’50 en ’60, waarbij oude stokken werden gerooid en vervangen door productieve klonen die geschikt waren voor mechanisatie. Daardoor zijn veel percelen van Nik nog altijd beplant met oeroude stokken, uitsluitend met de hand te bewerken. Nik stekt zijn “moederstokken” ook voor het kweken van nieuwe rieslingranken. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.
Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut Nik Weis bevindt zich in de St. Urbanshof, in een bocht van de Mosel. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van de Laurentiuslay en de Layet. Nik heeft mazzel: hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de twee bovengenoemde en de Piesporter Goldtröpfchen, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser.
De droge rieslings van Nik zijn echt trocken. Na intensief handwerk in de wijngaard worden de druiven geperst in een moderne basketpress – voor puur sap, met minimale blootstelling aan zuurstof. Vervolgens spontane vergisting in tanks. Ieder perceel krijgt zijn eigen tank. Daarna nog zes tot twaalf maanden sur lies. Het resultaat wijnen met ingetogen fruit en subtiele hartige smaken. Complexe wijnen. Zeer gastronomisch. De zoete wijnen van Nik zijn nooit mierzoet. Van Kabinett tot Auslese zijn de wijnen in balans, niet alleen met riesling zuren, maar ook met aroma’s van groene kruiden.
Bockstein Riesling Kabinett Grosse Lage Saar
Riesling druiven van de legendarische Bocksteiner Grosse Lage wijngaard. Dit is een unieke wijngaard die niet direct aan de Saar ligt, maar uitkijkt op het laatste stuk van zijriviertje ‘Ockfener Bach’. Door deze exclusieve ligging krijgt Bockstein volle expositie op het zuiden zonder schaduw hinder van andere hellingen. De bodem is een grof en grijs devonisch leisteen. Bovenop de Bockstein staat een bos wat enorm veel van zijn water aanvoer reguleert. Nik Weis is eigenaar van 10 hectare op het convexe (bolronde) stuk van Bockstein, een onderdeel wat ook ‘Neuwies’ heet. Begin 20ste eeuw overstegen wijnen van wijngaarden als deze met groot gemak de machtigste Bordeauxwijnen.
De kabinett-stijl van de geweldige Bockstein is extra spannend, omdat de druiven jong geoogst worden en hier toch in een vroeg stadium al een goede concentratie en structuur hebben. Hierdoor voelt de kabinett nooit te zweverig of licht, maar heeft body, intensiteit en karakter. Mineraal, lichtvoetig en toch intens, complexe speelse zuren en kraakhelder moezelfruit.