Riofavara
In het uiterste zuiden van Sicilië bevindt zich Riofavara, het familiebedrijf van Massimo Padova. Op nog geen steenworp van het plaatsje Noto verbouwt Massimo nero d’ avola, de inheemse druif van het eiland. De wijngaarden rond Noto zijn rijk aan kalksteen. Kalksteen houdt de regen die in de winter valt vast en geeft deze tijdens de droge zomer terug aan de wijnranken. Ondanks de Afrikaanse hitte zijn de wijnen van Massimo verfijnd. Zijn geheimen: op tijd, met de hand oogsten en kort vergisten met schil. Eloro is de grand cru voor nero d’ avola. Kalksteen en zeewind zorgen voor een verfijnde wijn. Vergist in cuves van beton en gerijpt op oude houten vaten. Aroma’s van viooltjes, zwarte bessen, bramen, roze pepertjes en laurier.
San Basilio
De San Basilio heeft rijke aroma’s van rode en zwarte kersen, bramen, laurier en peper. Door Slow Food uitgeroepen tot beste Siciliaan om bij te eten. In de San Basilio wijngaard zijn de wijnranken alberello aangeplant, met alleen een rechte stok. Deze manier van aanplanten is geïntroduceerd door de Romeinen en is door het grote aantal blaadjes zeer geschikt in het mediterrane klimaat. De nadelen zijn dat de druiven bijna op de grond hangen en je deze alleen met de hand en op je knieën kunt oogsten en dat de opbrengst per wijnrank minder dan een fles is. Doordat je in alberello wijngaarden geen doorgangen voor een tractor hoeft te maken, kun je wel meer wijnranken kwijt.
De nero d’avola druif heeft deze wijn aroma’s gegeven van zwarte en rode kersen, bramen en laurier.