Chianti
In de jaren ’70 kwam Chianti in mandflessen van een liter (de zogenaamde fiasco’s) naar Nederland. Chianti werd de huiswijn en decoratie van menig pizzeria. Wat niet iedereen weet is dat Chianti de oudste appellatie ter wereld is. In 1716 vaardigde Groothertog Cosimo III van Toscane het decreet “Il Bando dei Vini” waarin de grenzen van Chianti werden vastgelegd. Het waren de heuvels tussen Florence en Sienna, toen al eeuwen beroemd om wijnen. Volgens de huidige Italiaanse wijnwetten is dit de Chianti Classico zone. Chianti, maar niet Classico zijn de gebieden hier om heen. Er wordt hier zowel bulkwijn gemaakt voor supermarkten als wijn die zich kan meten met Chianti Classico, zoals wijnen uit de zone Rufina. Hoe oud de wijnbouw in Chianti ook moge zijn, de basis voor de Chianti die wij nu kennen is in 1840 gelegd door Bettino Ricasoli, die Chianti maakte van 70% sangiovese en 30% witte druiven. Het recept van Bettino werd in 1924 tot wet verheven. Smaken veranderen en vanaf de jaren ’70 begon de verplichting 30% witte druiven toe te voegen, te knellen. Onder leiding van Piero Antinori begonnen producenten wijnen te maken waarin de witte druiven door cabernet sauvignon en/of merlot werden vervangen, zoals de Tignanello van Antinori, of met een groter aandeel sangiovese, soms zelf 100%, zoals de Flaccianello van Fontodi. Deze wijnen voldeden niet aan de Chianti-regels en werden als vino da tavola gelabeld. Deze Super Tuscans behoren tot de duurste wijnen ter wereld. Het complexe en politieke Consorzio Vino Chianti Classico deed er vervolgens nog zo’n 30 jaar over om de Chianti regels aan te passen. Sinds 2005 bestaat Chianti Classico voor 80-100% uit sangiovese. Witte druiven zijn verboden. Deze regels zijn beslist geen rustig bezit. Smaken veranderen nog steeds. Voor sommige wijnen is een rijping van zes maanden beter. Ook is er behoefte om subregio’s op het etiket te vermelden. Echter is dit allemaal niet mogelijk en dus verschijnen er opnieuw vino’s da tavola. Als politiek compromis is er nu de Gran Selezione, wijn gemaakt van de beste druiven van een domein en tenminste 30 maanden gerijpt. Het concept van de Gran Selezione werkt nog niet. Net als in Rioja in Spanje neemt de vraag naar lang gerijpte wijnen af, terwijl die naar wijnen waarin het druivenras uitblinkt toeneemt. Het zal wel weer 30 jaar duren voordat het Consorzio zich hierbij neerlegt. Ondanks deze Italiaanse toestanden, Chianti Classico is de fiasco’s inmiddels ruimschoots ontgroeid en behoort tot de beste wijnen van Italië, op gelijke hoogte met Brunello en Vino Nobile, maar (nog) veel voordeliger.
Bibi Graetz
Het wijnbedrijf van Bibi Graetz is gevestigd op de heuvel ‘Fiesole’ uitkijkend over Florence. Hij bewoont een deel van het prachtige ´Castello di Vincigliata´. Opgegroeid in een familie van artiesten en afgestudeerd aan de kunstacademie van Florence, viel hij volledig voor het druivengroeien en wijnmaken. Het bedrijf is relatief jong, opgericht in het jaar 2000. Bibi had de mogelijkheid om een aantal wijngaarden met leeftijd over te nemen en implementeerde biologische methodes. Dit in combinatie met veel talent en toepasbare kennis maakte het mogelijk om een ware bliksemstart te maken. In 2006 gaf niemand minder dan meneer Parker zijn wijn ´Testamatta´ 98 punten! De rest is geschiedenis.
De wijnen brengen het Toscaanse gevoel feilloos over. Sangiovese is een druif, gemaakt door de juiste handen, die een helderheid en transparantie bezit en daardoor nooit zwaar voelt. De textuur is ongeëvenaard. Zijdezacht, luchtig en moeiteloos. Maar toch met een smaakdiepte en intensiteit waar je stijl van achterover slaat. Toscaanse kruidige laaggroei, umami, leer of misschien beter verwoord; een charmante dierlijke weelderigheid. Zwoel en zeer verleidelijk fruit met herkenbare rode en zwarte kersen en een delicaat parfum met vele nuances.
Het wijnmaken is recht toe recht aan. Opvallend is dat hij fermentatie van kleine percelen in open barriques doet. Alles is gericht op het terroir laten spreken dus minimale interventie en inheemse gisten. Onderdompelen van de schillen (pigeage) gebeurt compleet manueel. Bibi’s slogan; “wijn is in de basis een gift der natuur, daarna transformeert het in een menselijke expressie”. Als kunstenaar weet hij die vertaalslag op een hele bijzondere manier te maken, wat een wijnen!!
Testamatta
Testa-Matta in Italië is iemand met een sterke onderscheidende persoonlijkheid, positieve instelling en creativiteit. Dit kan Bibi niet beter omschrijven! Een 100% sangiovese Super Tuscan van alleen oude stokken. Selectie fruit van de zes beste wijngaarden van het wijnhuis in: Vincigliata, Londa, Lamole, Siena, Montefili en Olmo. Elke wijngaard, verdeeld in percelen, wordt oplopend tot in wel 8 fases geoogst!! Dit zodat alle druiven op het perfecte moment geplukt worden. Selectie in de wijngaard en kelder, waarna een volledige ontsteling plaatsvindt. Fermentatie in open barriques voor kleine percelen en 50 hectoliter stalen tank voor grote percelen. Na 7-10 dagen maceratie van de schillen worden de wijnen overgeheveld naar barriques en foudres voor 20 maanden rijping.