Chianti
In de jaren 1970 kwam Chianti in mandflessen van een liter (de zogenaamde fiasco’s) naar Nederland. Chianti werd de huiswijn en decoratie van menige pizzeria. Wat niet iedereen weet is dat Chianti de oudste appellatie ter wereld is. In 1716 vaardigde Groothertog Cosimo III van Toscane het decreet “Il Bando dei vini” uit waarin de grenzen van Chianti werden vastgelegd. Het waren de heuvels tussen Florence en Sienna, toen al eeuwen beroemd om wijnen. Volgens de huidige Italiaanse wijnwetten is dit de Chianti Classico zone. Chianti, maar niet Classico zijn de gebieden hier om heen. Chianti uit het Classico gebied, zoals deze wijn van L’Erta di Radda, is tegenwoordig van hoge kwaliteit. Chianti, niet Classico is enorm wisselend. Er wordt hier zowel bulkwijn gemaakt voor supermarkten als wijn die zich kan meten met Chianti Classico, zoals wijnen uit de zone Rufina. Hoe oud de wijnbouw in Chianti ook moge zijn, de basis voor de Chianti die wij nu kennen is in 1840 gelegd door Bettino Ricasoli, die Chianti maakte van 70% sangiovese en 30% witte druiven. Het recept van Bettino werd in 1924 tot wet verheven. Smaken veranderen en vanaf de jaren ’70 begon de verplichting 30% witte druiven toe te voegen, te knellen. Onder leiding van Piero Antinori begonnen producenten wijnen te maken waarin de witte druiven door cabernet sauvignon en/of merlot werden vervangen, zoals de Tignanello van Antinori, of met een groter aandeel sangiovese, soms zelf 100%, zoals de Flaccianello van Fontodi. Deze wijnen voldeden niet aan de Chianti-regels en werden als vino da tavola gelabeld. Deze Super Tuscans behoren tot de duurste wijnen ter wereld. Het complexe en politieke Conzorzio Vino Chianti Classico deed er vervolgens nog zo’n 30 jaar over om de Chianti regels aan te passen. Sinds 2005 bestaat Chianto Classico voor 80-100% uit sangiovese. Witte druiven zijn verboden. Deze regels zijn beslist geen rustig bezit. Smaken veranderen nog steeds. Voor sommige wijnen is een rijping van zes maanden beter. Ook is er behoefte om subregio’s op het etiket te vermelden. Allemaal niet mogelijk en dus verschijnen er opnieuw vino’s da tavola. Als politiek compromis is er nu de Gran Selezione, wijn gemaakt van de beste druiven van een domein en tenminste 30 maanden gerijpt. Het concept van de Gran Selezione werkt nog niet. Net als in Rioja in Spanje neemt de vraag naar lang gerijpte wijnen af, terwijl die naar wijnen waarin het druivenras uitblinkt toeneemt. Het zal wel weer 30 jaar duren voordat het Conzorzio zich hierbij neerlegt. Ondanks deze Italiaanse toestanden, Chianti Classico is de fiasco’s inmiddels ruimschoots ontgroeid en behoort tot de beste wijnen van Italië, op gelijke hoogte met Brunello en Vino Nobile, maar (nog) veel voordeliger.
L’Erta di Radda
L’Erta di Radda is een biologisch ambachtelijk wijnbedrijf in Toscane, ten noorden van Siena. Het is de uitgekomen droom van Diego Finocchi. In 2006, 24 wijnjaren jong, nam Diego 5 hectare oude stokken in Radda over. Hij is een alleskunner die het volledige wijngaardbeheer regelt tot het uiteindelijke commerciële werk van verkoop. L’Erta di Radda is onlosmakelijk verbonden met zijn herkomst, erta betekend ‘steile helling’. Dus ‘de steile hellingen van Radda’. Alle wijnstokken staan in het hart van Chianti, het authentieke Classico gebied.
De wijn van Diego is de meest pure expressie van het terroir van Radda, met zijn heuvels vol galestro en alberese. Respectievelijk; leisteen en verweerd zandsteen. Veelal sangiovese en soms een druppel canaiolo. Hij maakt naast een aantal modernere wijnen op sangiovese basis ook een wijn op oud recept. Het is een fieldblend (2&2 Toscana Rosso) van sangiovese, canaiolo en witte druiven als trebbiano en malvasia. Een zeer eigenwijze, maar geweldige wijn van stokken uit 1971.
Diego doet alles met de hand, 100% Toscaans en biologisch. Hij denkt bij elke stap en keuze na wat het meest respectvolle zou zijn voor moeder natuur.
Chianti Classico
Sangiovese en canaiolo uit Radda. De wijngaarden in Radda liggen wat hoger en bevatten veel galestro. Handpluk. Vergist met natuurlijke gisten. Malolactische fermentatie op staal en daarna 24 maanden geouderd in 2000 liter eiken houten vaten.