AOC Cabernet d´Anjou
Cabernet d’Anjou is een klassieker. Verplichte (vloei) stof bij WSET. Uit het gebied rond Angers. Rosé van cabernet franc en/of cabernet sauvignon met tenminste 10 gram restsuiker. Makkelijk te verwarren met Rose d’Anjou, die meestal van de gamay-druif wordt gemaakt. Cabernet d’Anjou heeft meer intensiteit, grotendeels te danken aan de druivenrassen. Ze zorgen voor een hogere zuurgraad en wat tannine. De wijnen hebben een mooie balans. Typische aroma’s zijn aardbei, framboos, rozenblad en witte peper. IJskoud het lekkerst, als aperitief of bij een toetje met aardbeien.
Domaine Ogereau
Domaine Ogereau is een grote naam in de AOC’s Savennières, Anjou, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Het bedrijf wordt geleid door Emmanuel Ogereau, hij is de vijfde generatie wijnmaker. Na jaren van biologische wijnbouw, zette het domein in 2024 de volgende stap met een officiële biodynamische certificering. De wijnmakerij met haar kelders zijn gevestigd in Val-du-Layon, niet ver van Angers.
De eerste wijnstokken werden geplant aan het begin van de 20ste eeuw, na de phylloxera-crisis. In de jaren maakte het domein 80 onder vader Vincent Ogereau grote kwaliteitsstappen. Vincent had een focus op zoete wijnen uit Layon en Quarts de Chaume. De omslag naar droge wijnen was een keuze van Emmanuel – doordacht, uitdagend en met de volle steun van zijn ouders. Zo kostte het bijvoorbeeld zes oogsten om droge La Martinière Quarts de Chaume te maken, een terroir dat traditioneel zoete wijnen voortbrengt. Tegenwoordig is 70% van de productie droog.
In tegenstelling tot veel collega’s die wat botrytis toelaten in droge chenin’s, houdt Emmanuel het puur: rijp geplukt, nooit overrijp. Natuurlijk met de hand. Het levert loepzuivere wijnen op met precisie, spanning en terroirexpressie. In de kelder wordt heel schoon en systematisch gewerkt. De vergisting verloopt met inheemse gisten. Daarna worden de hele trossen pneumatisch geperst, gevolgd door een koude bezinking en een overheveling.
Wat het domein siert is de samenwerking met collega’s zoals Yves Guégniard (Domaine de la Bergerie) en Claude Papin (Château Pierre-Bise). Ze delen niet alleen de wijngaard ‘Clos le Grand Beaupréau’ maar ook kennis en tillen elkaar naar een hoger niveau – een zeldzame, waardevolle vorm van vakmanschap en openheid.
Dankzij Emmanuel’s visie en aanpak biedt Domaine Ogereau nu een brede waaier aan droge chenins, afkomstig van uiteenlopende bodems. In de wijnbeschrijvingen hieronder lees je meer over deze unieke terroirs en de karakteristieke wijnen die zo ontstaan.
L’Enjouée Rosé Cabernet d’Anjou
Cabernet sauvignon van het plateau achter het dorp Saint Lambert du Lattay. De bodem is schist. Hand geoogste druiven, spontane fermentatie. Na een maceratie van 15 uur wordt er zachtjes geperst. Met een suikergehalte van 27,6 gr/l en 11% vol. wordt de fermentatie gestopt d.m.v. koelen en filteren. Een paar weken na de vinificatie wordt er al gebotteld.
Explosieve aroma’s van frambozen en menthol. Zijdezacht in de mond. Drink als aperitief, bij aziatisch of ander pittig eten of met een aardbei dessert.