AOC Savennières
Savennières in Anjou ligt op de noordoever van de Loire, niet ver van de stad Angers. Het heeft een mild continentaal klimaat met maritieme invloeden door de nabijheid van de Atlantische oceaan. De AOC is opgericht in 1952, in die tijd werd er vooral zoete wijn gemaakt. Sinds de jaren 70 is de focus verschoven naar droge witte wijn. Droge chenin uit Savennières heeft zich ontwikkeld tot een fameuze wijn, helemaal onder connaisseurs.
AOC savennières bestaat uit drie heuvels, samen ongeveer 300 ha. Hiervan is 156 ha beplant met wijnranken. De geringe omvang en de toewijding aan chenin blanc betekent homogeniteit. Ook de bodem draagt hieraan bij: voornamelijk schist, een zwart metamorfisch gesteente (samengeperst door aarddruk). Toplagen bestaan uit eolisch zand (door wind afgezet) en zandsteen. Deze arme, goed drainerende bodem geeft chenin blanc uit Savennières een geheel eigen profiel: intens, mineraal en spanning. In tegenstelling tot chenin van vochtvasthoudende kalkbodems zoals in Saumur of Touraine, toont Savennières minder rijp fruit. Het profiel verschuift naar het hartige en aardse, met complexe tonen van citroen, appel, hooi en vaak vuursteen, door de droge bodem. Savennières kan goed ouderen, tot wel 25 jaar.
“AOC Savennières, together with its AOC crus Roche-aux-Moines and Coulée-de-Serrant, is the only place in the Loire Valley where dry Chenin can genuinely rival Montrachet and Corton-Charlemagne.” Andrew Jefford, The New France.
Domaine Ogereau
Domaine Ogereau is een grote naam in de AOC’s Savennières, Anjou, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Het bedrijf wordt geleid door Emmanuel Ogereau, hij is de vijfde generatie wijnmaker. Na jaren van biologische wijnbouw, zette het domein in 2024 de volgende stap met een officiële biodynamische certificering. De wijnmakerij met haar kelders zijn gevestigd in Val-du-Layon, niet ver van Angers.
De eerste wijnstokken werden geplant aan het begin van de 20ste eeuw, na de phylloxera-crisis. In de jaren maakte het domein 80 onder vader Vincent Ogereau grote kwaliteitsstappen. Vincent had een focus op zoete wijnen uit Layon en Quarts de Chaume. De omslag naar droge wijnen was een keuze van Emmanuel – doordacht, uitdagend en met de volle steun van zijn ouders. Zo kostte het bijvoorbeeld zes oogsten om droge La Martinière Quarts de Chaume te maken, een terroir dat traditioneel zoete wijnen voortbrengt. Tegenwoordig is 70% van de productie droog.
In tegenstelling tot veel collega’s die wat botrytis toelaten in droge chenin’s, houdt Emmanuel het puur: rijp geplukt, nooit overrijp. Natuurlijk met de hand. Het levert loepzuivere wijnen op met precisie, spanning en terroirexpressie. In de kelder wordt heel schoon en systematisch gewerkt. De vergisting verloopt met inheemse gisten. Daarna worden de hele trossen pneumatisch geperst, gevolgd door een koude bezinking en een overheveling.
Wat het domein siert is de samenwerking met collega’s zoals Yves Guégniard (Domaine de la Bergerie) en Claude Papin (Château Pierre-Bise). Ze delen niet alleen de wijngaard ‘Clos le Grand Beaupréau’ maar ook kennis en tillen elkaar naar een hoger niveau – een zeldzame, waardevolle vorm van vakmanschap en openheid.
Dankzij Emmanuel’s visie en aanpak biedt Domaine Ogereau nu een brede waaier aan droge chenins, afkomstig van uiteenlopende bodems. In de wijnbeschrijvingen hieronder lees je meer over deze unieke terroirs en de karakteristieke wijnen die zo ontstaan.
La Saponaire Savennières
La Saponaire, ook wel “zeepkruid” genoemd, ligt aan de oorsprong van de naam van het dorp Savennières en zijn inwoners de Saponariërs. Het terroir van leisteen en zand bevindt zich op de heuvel van Savennières aan de rand van de Loire. Dankzij de zanderige bodem heeft de wijn een fijne, luchtige structuur. Langzame fermentatie met druifeigen gisten en een rijping op de fijne gistcellen gedurende 11 maanden.
Florale wijn met wit fruit, die goed samengaat met schelpdieren, varkensvlees en gevogelte.