Crémant
In het Loire gebied wordt veel mousserende wijn gemaakt. De bulk wordt geproduceerd onder de appellaties AOC Saumur Mousseux, AOC Anjou Mousseux en AOC Vouvray Mousseux, meestal van chenin blanc die niet voldoende rijp is om er stille wijn van te maken. Crémant wordt daarom vooral in koude jaren gemaakt. De betere Crémant wordt tegenwoordig geproduceerd onder de AOC Crémant de Loire, van een blend van chenin blanc, chardonnay en cabernet, speciaal geproduceerd om er mousserende wijn van te maken (wel rijp, minder suiker).
Domaine Amirault
De familie Amirault is een van de grote wijnfamilies in Saint Nicolas. Le Clos des Quarterons is al 180 jaar in de familie. Xavier en Agnes zijn altijd op zoek naar de essentie van hun terroir. Minimale interventie is hun uitgangspunt in de wijngaard en bij het maken van de wijn. Het domein is biodynamisch gecertificeerd.
“Les Quarterons” Crémant de Loire
Deze Crémant de Loire komt van wijngaarden met veel kiezels en klei. De hoofdrol is voor chenin blanc, aangevuld met een flinke scheut chardonnay en een klein scheutje cabernet franc. Handpluk. De verschillende druiven werden afzonderlijk alcoholisch vergist. De assemblage vond plaats direct na de eerste gisting. De tweede gisting was traditioneel op fles en duurde 24 maanden. Citroen, appel en honing, rozenblaadjes. Zachte bubbel, echt iets anders dan champagne.