AOC Crémant de Loire
Crémant de Loire is een appellatie voor mousserende wijnen uit grote delen van de Loire-vallei, vooral Anjou en Saumur en het westelijke deel van Touraine. Crémant de Loire is na Champagne de belangrijkste AOC in Frankrijk voor mousserende wijnen. Voor Crémant de Loire worden de druiven speciaal geteeld, die met de hand moeten worden geplukt. Dit betekent dat de druiven rijp genoeg zijn en trospersing mogelijk is. Dit is nodig voor complexiteit, maar ook een lager suikergehalte. Dit staat in schril contrast met AOC´s Saumur Mousseux en Anjou Mousseux, waar vaak onrijpe druiven worden gebruikt die niet geschikt zijn voor de productie van stille wijnen.
Hoewel verschillende andere druivenrassen zijn toegestaan, bepaalt chenin blanc de typiciteit en frisheid van de wijn. Voor witte crémant stelt de AOC een minimum van 50% chenin, in de praktijk is het vaak meer. Chardonnay wordt steeds belangrijker en cabernet franc geeft kleur aan crémant rosé. Crémant de Loire wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle, dus een tweede vergisting op fles en minimaal 9 maanden rijping sur latte.
De vraag, het aanbod, en de internationale erkenning van AOC Crémant de Loire groeien gestaag. Als gevolg daarvan verkopen de betere producenten hun productie vaak al vóór de volgende oogst. Het aantal producenten dat zich volledig richt op mousserende wijn ook neemt toe, wat de kwaliteit en reputatie van deze wijnen weer verder versterkt.
Domaine de Nerleux
Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint-Cyr-en-Bourg. Nerleux is oud Frans voor zwarte wolven, in hedendaags Frans loups noirs. Het domein omvat 47 hectares, 38 cabernet franc, 8 chenin blanc en 1 hectare chardonnay. De meest bijzondere wijngaarden zijn de Clos des Châtains, 5 hectares aangeplant in 1953 en de Loups Noirs, 2,5 hectare aangeplant in 1933.
Het domein wordt geleid door dochter Amélie en vader Régis Neau. Amélie en Regis hebben maar één doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hoe minder chemie hoe levendiger de wijn, zo legt Amélie uit. De Clos des Châtains en de Loups Noirs worden al tientallen jaren biologisch bewerkt. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos in elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting, maar ook demi-muids, houten vaten van 600 liter voor de rijping van klassieke Saumur-Champigny en barriques voor moderne cuvées. Tegelijkertijd zijn ook de oude kelders weer in gebruik genomen.
L’Art des Loups
Een van de meest bijzondere crémants die er gemaakt wordt. De eerste gisting vindt namelijk plaats in nieuwe houten vaten en voor de vinificatie wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de natuurlijke suikers in de wijn. Handpluk met een opbrengst van zo’n 30 hl/ha, 50% chardonnay en 50% chenin blanc. Na de tirage, het op fles brengen van de cuvée wordt er een beetje basiswijn met restzoet toegevoegd. Daarna rijpt de wijn 36 maanden sur lattes om aromatische complexiteit en zeer verfijnde bubbels te verkrijgen. De toegevoegde gist gaat aan de slag met deze suikers. Aan het einde van deze periode worden de dode gistcellen verwijderd, zonder enige toevoeging van suiker (brut / extra brut etc.). Het resultaat, een extra brut crémant met slechts 2 gram restsuiker.
Aanbevolen door Christie’s World Encyclopedie of Champagne & Sprakling Wine van Tom Stevenson en Essi Avelan.