Domaine de Nerleux

Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond

Domaine de Nerleux  

Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint-Cyr-en-Bourg, wat in het hart van AOC Saumur-Champigny ligt. Nerleux is oud Frans voor zwarte wolven, in hedendaags Frans loups noirs. Het domein omvat 30 hectares, die voornamelijk beplant zijn met cabernet franc en chenin blanc. Onlangs is er een kleine aanplant van chardonnay, cabernet sauvignon, pinot noir en grolleau gerealiseerd. De AOC’s waarbinnen Nerleux actief is zijn Saumur-Champigny, Saumur Blanc, Saumur Rosé, Crémant de Loire en Coteaux de Saumur. De meest bijzondere wijngaarden zijn de Clos des Châtains, 5 hectares aangeplant in 1953 en de Loups Noirs, 2,5 hectare aangeplant in 1933.  

Het domein wordt sinds 2010 geleid door dochter Amélie, toen vader Regis het stokje door heeft gegeven. Amélie heeft maar één doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hoe minder chemie hoe levendiger de wijn, zo legt Amélie uit. De Clos des Châtains en de Loups Noirs worden al tientallen jaren biologisch bewerkt. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos in elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting, maar ook demi-muids (houten vaten van 600 liter) voor de rijping van klassieke Saumur-Champigny en barriques voor moderne cuvées. Tegelijkertijd zijn ook de oude kelders weer in gebruik genomen.  

Een van de bijzonderheden van het dorp Saint-Cyr-en Bourg is de 200 km ondergrondse kelders, een ware schat. De ‘troglodietenkelder’ van Domaine de Nerleux werd gegraven om tufsteen te winnen die werd gebruikt om de gebouwen van het landgoed te bouwen.