Bio

Le Rocher des Violettes Pétillant Originel Montlouis-sur-Loire 2014

 19.00

Mousserend – chenin blanc – petillant naturel – gele appel – acacia – limoen – baguette – droog – bio

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: MONT006 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Touraine  

Touraine, vernoemd naar de stad Tours, is niet alleen belangrijk voor wijnbouw maar wordt ook wel de moestuin van Frankrijk genoemd. Het is de naam voor een deelgebied van de grote Loire vallei tussen Anjou-Saumur en ‘Centre de Loire’ (sancerre en Pouilly-Fumé). Ook is het een appellatie voor wit, rosé, rood en mousserend (Touraine Mousseux). Wijnbouwgebieden met grote namen in hetzelfde gebied zijn Bourgeuil, Chinon, Vouvray en Montlouis. Het is een opkomend en spannend wijngebied waar veel veranderd. Er vindt een grote opmars van talentvolle kleine boertjes, afkomend op de relatief lage grondprijzen. Met variëteit aan stijlen, ambities en kwaliteiten met een snel groeiend aandeel natuurwijn. Wit is in Touraine het belangrijkst en bestaat uit sauvignon blanc, maar mag aangevuld worden met wat sauvignon gris. Touraine rouge is geijkt op côt (malbec), cabernet franc en gamay, hier worden veel primeur en natuur wijnen van gemaakt. Het beroemdste bodemtype in het gebied is de Tuffeau, een geel kalksteen waar Vouvray zo beroemd om is. Dit komt echter in lagere concentraties op meerdere plekken voor. Het gebied is groot dus de verscheidenheid aan bodems ook, met onder andere klei, zand, gravel en leem. 

Montlouis-sur-Loire 

Montlouis is een klein dorpje / appellatie aan de zuidoever van de Loire, net ten oosten van Tours en tegenover Vouvray, dat aan de noordoever van de Loire ligt. De bodem is wat lichter, meer zanderig dan de hoge concentratie Tuffeau-kalksteen in Vouvray, waardoor de wijnen wat zachter zijn. De beste wijngaarden zijn oostelijk georiënteerd. Hier wordt uitsluitend chenin blanc verbouwd. Net als in Vouvray worden hier zoete en droge wijnen gemaakt, stil en mousserend. Het meest opvallend in Montlouis zijn de droge wijnen en pétillant naturel. 

Le Rocher des Violettes 

Xavier Weisskopf werd geboren in Picardie, volgde zijn opleiding in Beaune en werkte 4 jaar als wijnmaker voor Château Saint Cosme in Gigondas, zuidelijke Rhône. In 2005 is hij samen met zijn vrouw Clémence geland aan de Loire in Saint-Martin-le-Beau, net ten oosten van Montlouis. Ze namen 7 hectare oude stokken Chenin (AOC Montlouis) en een eeuw oude Côt wijngaard (AOC Touraine) over. Zodoende is Domaine Le Rocher des Violettes geboren.  

Xavier en Clémence houden van uitdagingen, de projecten stapelen zich op: herstel van oude wijnstokken, een kelder graven in de tufsteen voor de best mogelijke opvoeding van de wijnen, een Chai op vier niveaus om de wijnen in zwaartekracht te begeleiden, de bouw van een schuur en proefruimte rond hun prachtige Touraine-boerderij. Ook is de biologische certificatie geruime tijd binnen. De wijnen staan bol van karakter en ambitie, net als de initiatiefnemers zelf.  

Pétillant Originel 

De bubbels van een pét nat ontstaan tijdens de eerste vergisting. Deze vergisting begint in een stalen tank en wordt – als er nog 14 gram suiker in de wijn zit – in een afgesloten fles voortgezet zonder toevoeging van gist en suiker. Bij Champagne en Crémant worden gist en suiker toegevoegd aan een neutrale basiswijn; die nieuwe gisten zorgen voor de tweede alcoholische vergisting op fles, waardoor de bubbels ontstaan. Pétillant uit Montlouis is droog. De druk in een fles pétillant is veel geringer dan in champagne, 2,5 ten opzichte van 6 bar. 

De Pétillant van Le Rocher des Violettes is gemaakt van pure chenin-druiven. De wijn heeft minimaal 28 maanden sur latte gerijpt. De mousse is dus fijn. Aroma’s van limoen, frisse appel en witte bloemen. 

Al onze wijnen van Le Rocher des Violettes

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Mousserend

Regio

Bio

Biologisch

Le Rocher des Violettes Pétillant Originel Montlouis-sur-Loire 2014

Op voorraad