AOC Quarts de Chaume
Quarts de Chaume is de enige grand cru in de Loire-vallei, het summum van edelzoete wijn van chenin blanc. De wijnen onderscheiden zich door een uitzonderlijke concentratie en finesse. Quarts de Chaume ontleent zijn naam aan het kwart van de opbrengst dat de pachters in de middeleeuwen moesten afstaan aan de eigenaar van wijngaard, de abdij van Ronceray.
De wijngaarden, aan de zuidkant van het dorp, beslaan 26 hectare en liggen tegen de Layon. De Layon, een zijriviertje van de Loire, heeft hier steile oevers en een zuidelijke expositie. De heuvels van Mauges bieden beschutting tegen koude wind en regen uit het noorden en westen en zorgen voor een föhneffect. Invloed van de oceaan werkt temperend op het klimaat in de herfst en zorgt voor een langer rijpingsseizoen. De bodem bestaat uit schist en zand, wat zorgt voor een uitstekende drainage. Deze unieke combinatie van factoren schept het ideale microklimaat voor Botrytis cinerea, edele rot.
Botrytis is heel bijzonder. Als het goed gaat kun je edelzoete wijn maken, fantastisch. Gaat het mis, dan ben je je oogst kwijt. In de herfst, als de nachten kouder worden maar het rivierwater nog warm is, ontstaat een ochtendmist die rot veroorzaakt. Zodra de mist door de middagzon oplost, stopt de rot en blijft deze ‘edel’. Verschijnt de zon niet, dan veranderd deze in grijze rot en zijn de druiven waardeloos. Door de pourriture noble verdampt water uit de druif, waardoor het relatieve aandeel suiker toeneemt.
Zodra een tros de gewenste graad van botrytis heeft bereikt, wordt deze geplukt. In sommige jaren zijn vijf plukrondes nodig voor het gewenste resultaat. Voor de grand cru is een suikergehalte van ten minste 298 gram per liter vereist, maximaal 20 hectoliter per hectare. De opbrengsten zijn heel klein. Het resultaat is een echte nectar, liquoreux, in balans met de zuren zo eigen aan chenin blanc. Typische aroma’s van gekonfijte abrikoos en citroen en vaak iets pittigs wat doet denken aan gember.
Domaine Ogereau
Domaine Ogereau is een grote naam in de AOC’s Savennières, Anjou, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Het bedrijf wordt geleid door Emmanuel Ogereau, hij is de vijfde generatie wijnmaker. Na jaren van biologische wijnbouw, zette het domein in 2024 de volgende stap met een officiële biodynamische certificering. De wijnmakerij met haar kelders zijn gevestigd in Val-du-Layon, niet ver van Angers.
De eerste wijnstokken werden geplant aan het begin van de 20ste eeuw, na de phylloxera-crisis. In de jaren maakte het domein 80 onder vader Vincent Ogereau grote kwaliteitsstappen. Vincent had een focus op zoete wijnen uit Layon en Quarts de Chaume. De omslag naar droge wijnen was een keuze van Emmanuel – doordacht, uitdagend en met de volle steun van zijn ouders. Zo kostte het bijvoorbeeld zes oogsten om droge La Martinière Quarts de Chaume te maken, een terroir dat traditioneel zoete wijnen voortbrengt. Tegenwoordig is 70% van de productie droog.
In tegenstelling tot veel collega’s die wat botrytis toelaten in droge chenin’s, houdt Emmanuel het puur: rijp geplukt, nooit overrijp. Natuurlijk met de hand. Het levert loepzuivere wijnen op met precisie, spanning en terroirexpressie. In de kelder wordt heel schoon en systematisch gewerkt. De vergisting verloopt met inheemse gisten. Daarna worden de hele trossen pneumatisch geperst, gevolgd door een koude bezinking en een overheveling.
Wat het domein siert is de samenwerking met collega’s zoals Yves Guégniard (Domaine de la Bergerie) en Claude Papin (Château Pierre-Bise). Ze delen niet alleen de wijngaard ‘Clos le Grand Beaupréau’ maar ook kennis en tillen elkaar naar een hoger niveau – een zeldzame, waardevolle vorm van vakmanschap en openheid.
Dankzij Emmanuel’s visie en aanpak biedt Domaine Ogereau nu een brede waaier aan droge chenins, afkomstig van uiteenlopende bodems. In de wijnbeschrijvingen hieronder lees je meer over deze unieke terroirs en de karakteristieke wijnen die zo ontstaan.
Quarts de Chaume Grand Cru La Martinière
La Martinière is een steile stenige leisteen helling met zuid-zuidoost expositie, een van de mooiste plekjes binnen de Quarts de Chaume appellatie. De enige grand cru van de Loire!
Intense aroma’s van sinaasappel schil, gekonfijte abrikoos, mango, gedroogde rozen en levendige zuren.




