Saint-Nicolas-de-Bourgueil
Saint-Nicolas-de-Bourgueil ligt in het westelijke deel van Touraine, aan de noordoever van de Loire, halverwege Angers en Tours. Op ongeveer 1050 hectare wordt er vrijwel uitsluitend rode wijn geproduceert, net als buurtappellatie Bourgeuil en dichtbijgelegen Chinon. Het gematigde klimaat heeft zowel maritieme als continentale invloeden, en blijkt bijzonder geschikt voor cabernet franc. De zuidelijk georiënteerde hellingen zijn rijk aan kalksteen, een bodemsoort waar deze druif uitstekend op gedijt.
Lokaal is cabernet franc beter bekend als ‘breton’, een naam afkomstig van de gelijknamige monnik, van de abdij van Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Hij zorgde heel goed voor zijn wijnstokken en behaalde zulke mooie resultaten dat het vele wijnboeren in de 17e eeuw inspireerde. Zo won cabernet franc, afkomstig uit Libournais, populariteit en schoot het zijn eerste wortels in de Loire.
De bodem in Saint-Nicolas-de-Bourgueil onderscheidt zich van die van het grote buurdorp Bourgueil door zijn lichtere, zanderigere samenstelling en een grotere hoeveelheid grind, in tegenstelling tot de zwaardere kleigronden van Bourgueil. Dit zorgt ervoor dat de wijnen uit Saint-Nicolas-de-Bourgueil vaak verfijnder, aromatischer en sappiger zijn, met kenmerkende aroma’s van viooltjes, frambozen en zachte tannines.
Domaine Amirault – Le Clos des Quarterons
Xavier Amirault is de zesde generatie op Le Clos de Quarterons in Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Voordat hij samen met zijn vrouw Agnes de leiding van het domein op zich nam, werkte hij tien jaar in New York als importeur. Zijn tijd in New York heeft Xavier een zeer vooruitstrevende blik op wijn gegeven. Hij is een van de eerste leden van Vin Methode Nature, een vereniging van wijnmakers die afspraken hebben gemaakt over het gebruik van de aanduiding Vin de Nature. Het domein is biodynamisch Demeter gecertificeerd, en deze filosofie vormt voor de familie een leidraad die veel verder gaat dan alleen het wijnmaken zelf.
Alle druiven worden met de hand geoogst, wat een eerste strenge selectie garandeert. In de kelder volgt een zorgvuldige sortering op de band. De vergisting verloopt spontaan, zonder toegevoegde gisten. Het gebruik van sulfiet is minimaal en bij sommige wijnen zelfs volledig uitgesloten.
Xavier en Agnes blijven met hun wijnen dicht bij hun terroirs. Dit kun je ook heel letterlijk nemen: de vatenkelder bevindt zich in een adembenemende kalksteengrot onder een van hun wijngaarden. Zonder koeling of verwarming is het hier constant tussen de 10 en 12 graden Celsius, ideaal voor de rijping van cabernet franc en chenin blanc.
Saint Nicolas de Bourgueil “Vieilles Vignes”
De Vieilles Vignes komt van oude stokken, gemiddeld 55 jaar, op de helling direct achter de wijnmakerij. Met de hand geplukt. De eerste selectie vindt in de wijngaard plaats, een tweede in de kelder. De vergisting duurde 28 dagen, in stalen tanks. Daarna rijping op demi-muids, waarvan een derde nieuwe.